ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ST. PAULI THESSALONIKI CLUB

Με αφορμή κάποια μεμονωμένα περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στο πέταλο των οργανωμένων οπαδών, από τα οποία θα θέλαμε να διαχωρίσουμε την θέση μας, θεωρούμε ότι είναι μια καλή ευκαιρία να επαναδιατυπώσουμε τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίχτηκαν τα ιδρυτικά μέλη και εν’ συνεχεία αυτοί που πλαισίωσαν το Club της κορυφαίας ομάδας στον κόσμο όπως είναι για εμάς η St. Pauli, στην Θεσσαλονίκη.

Εκτός λοιπόν από την δημιουργία ενός club το οποίο θα στηρίζεται στην αυτό-οργάνωση και την αυτό-διαχείρηση, εκτός από τις δεδομένες δράσεις μας, μέσω των οποίων θέλουμε να πιστεύουμε ότι διατρανώναμε πάντα τα βασικά στοιχεία της Pauli, δηλαδή τον αντιφασισμό, τον αντιρατσισμό και την αντι-ομοφοβία και όλα όσα πρεσβεύει αυτή η μοναδική ιδέα, πέρα από την διάδοση των παράλληλων κινήσεων όπως το Viva Con Agua, το Kiezhelden αλλά και τις κοινωνικής αντιφασιστικής πολιτικής σε Αμβούργο και Ελλάδα, θέσαμε μια πολύ σημαντική βάση, την οποία φροντίσαμε με κόπο να την διατηρήσουμε και θα φροντίσουμε με τον ίδιο ζήλο να την διατηρήσουμε και στο μέλλον.

Μιλάμε για την απόσταση από την εγχώρια οπαδική καφρίλα που διέπει αυτή τη χώρα και που είναι ικανή να γκρεμίσει ότι πιο αγνό μπορεί να δημιουργήσει το άθλημα που αγαπάμε. Το ποδόσφαιρο. Όπως πολλοί από εσάς θα έχετε προσέξει, από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας μας, δεν έχουμε αναφερθεί ποτέ σε καμία δράση που ξεκινά από ελληνικό σύλλογο. Όχι τόσο γιατί πιστεύουμε ότι κάθε δράση που προκύπτει από εγχώρια ομάδα δεν είναι σωστή (αλίμονο, συνειδητά ασφαλώς και την στηρίζουμε καθώς και εμείς οπαδοί είμαστε) ή ότι κινείται πάνω σε διαφορετικές βάσεις, αλλά για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις ανάμεσα σε οπαδούς διαφόρων ομάδων, για το ποια προβάλλεται περισσότερο μέσω του Club της Pauli ή ποια κλέβει τις εντυπώσεις αναφορικά με την ομάδα που μπορεί να υποστηρίζει η πλειοψηφία των μελών και πάει λέγοντας.

Ασφαλώς όλα τα μέλη του Club στηρίζουν και υποστηρίζουν ομάδες από τα εγχώρια πρωταθλήματα. Μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή, στο St. Pauli Thessaloniki Club, υπάρχουν και μετέχουν οπαδοί όλων των ομάδων της πόλης και όχι μόνο της Θεσσαλονίκης. Ουδέποτε όμως, ούτε ένας από εμάς δεν διανοήθηκε να μπει σε λεκτική αντιπαράθεση, να έρθει στη συνέλευση με διακριτικό της αγαπημένης του ομάδα, να μπει στην διαδικασία να συζητήσει θέματα που δεν αφορούν την St. Pauli και τις δράσεις μας, είτε αυτές είναι αθλητικές, είτε κοινωνικοπολιτικές – αντιφασιστικές.

Αυτό φυσικά ουδέποτε το επιβάλλαμε για να μην σπεύσουν κάποιοι να πουν ότι το αποφασίσαμε και το εφαρμόσαμε, μπορούμε να πούμε ότι ούτε καν το ζητήσαμε ευγενικά. Βγήκε από μόνο του σε κάθε μέλος συνειδητά, πολύ απλά γιατί άπαντες γνωρίζουν ότι η St. Pauli είναι μια ιδέα που εκφράζει εκατομμύρια ανθρώπων, που γουστάρουν μεν το ποδόσφαιρο, αλλά δεν «καίγονται» για τα αποτελέσματα, με κοινωνικό πολιτικές δράσεις και ευαισθησίες μοναδικές και που κινείται απόλυτα στα πλαίσια του αντιφασισμού, του αντιρατσισμού και τις αντιομοφοβίας, ΟΠΩΣ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ με τέτοια προσήλωση.

Τούτη η διαπίστωση ασφαλώς και δεν αποτελεί ανακάλυψη δική μας. Ούτε προνόμιο. Είναι κοινή διαπίστωση. Δεν αντιδρούμε ενάντια σε κανένα εγχώριο οπαδικό κίνημα από τα σπλάχνα του οποίου προερχόμαστε ΟΛΟΙ ΜΑΣ, ούτε έχουμε την διάθεση να μπούμε σε λεκτική αντιπαράθεση με καμία μερίδα οπαδών που εκπροσωπεί μια ομάδα από την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα και με κανέναν και πιστεύουμε ότι οποιοσδήποτε οπαδός, οποιασδήποτε ομάδας που αισθάνεται αντιφασίστας έχει θέση και στο δικό μας κλαμπ, αλλά και στα άλλα δύο εγχώρια που υπάρχουν. Αυτός που δεν έχει θέση, είναι αυτός που θα προσπαθήσει να μας διχάσει με όπλο την οπαδική του ταυτότητα, τον άτυπο διαγωνισμό του στυλ…«ποιος είναι περισσότερο αντιφασίστας από τον άλλον» αλλά και της διεκδίκησης μιας φιλίας με μια ομάδα που δηλώνει ενάντια σε κάθε τι φασιστικό.

Και συγχωρήστε μας αν κάνουμε λάθος, τέτοια ομάδα με οπαδούς συγκεκριμένης πολιτικής προσήλωσης προς έναν συγκεκριμένο χώρο στην Ελλάδα δεν υπάρχει, εκτός βέβαια, από τα αυτό-οργανωμένα εγχειρήματα όπως της Προοδευτικής/Έκρηξης, της Liberta, του Αστέρα Εξαρχείων, της ΠΟ Αυτόνομης και του Απείθαρχου. Ομάδες που απολαμβάνουν την πλήρη στήριξή μας, ανεξάρτητα από τις οπαδικές προτιμήσεις του καθένα σε επίπεδο επαγγελματικού αθλητισμού.

Δεν λέμε φυσικά, ότι δεν υπάρχουν κοιτίδες αντιφασιστών σε κάποιες ομάδες της χώρας, σε άλλες λιγότερο, σε άλλες περισσότερο. Ασφαλώς και υπάρχουν, αλλά δεν είναι κερκίδες εξ’ ολοκλήρου προς μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση. Με πιο απλά λέμε, ότι Pauli στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Και αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε και θα προσπαθήσουμε στο μέλλον εμείς οι ίδιοι να το διαφυλάξουμε.

Δεν χρειάζεται ρε μάγκες όλα τα πράγματα να πλησιάζουν σε κάτι άλλο. Δεν χρειάζεται να συνδυάζουμε κινήσεις με σκοπό να κερδίσουμε την εύνοια. Δεν κάνουμε διαγωνισμό για το ποιος θα είναι καλύτερος φίλος της Pauli. Η Pauli είναι όντως μια μεγάλη αγκαλιά από μόνη της και περικλείει όποιον νομίζει ότι στηρίζεται στις βασικές της αρχές. Ας μην αμαυρώνουμε αυτή την εικόνα μόνοι μας.

Κλείνοντας και συμπερασματικά θέλουμε να πούμε το εξής. Σκοπός δικό μας δεν είναι ούτε να διχάσουμε, ούτε και να βγούμε στην κόντρα. Σκοπός μας είναι να συσπειρώσουμε όλους τους αντιφασίστες οπαδούς γύρω από την Pauli και μόνον γύρω από αυτή. Να συσπειρώσουμε όλους όσους θέλουν να κινηθούν προς την κατεύθυνση της αλλαγής του πολιτικού, αλλά και του οπαδικού σκηνικού της Ελλάδας, χωρίς διαχωρισμούς. Και ας κρατήσει ο καθένας την αγάπη του για την ομάδα που υποστηρίζει (οποιαδήποτε και αν είναι αυτή) μακριά από μια ιδέα που μας προσφέρει πολλά και που το μόνο που θέλει και μπορεί να κάνει, είναι να μας ενώσει.

Ο καθένας μόνος του λοιπόν και όλοι μαζί πρέπει να φροντίσουμε να τσακίσουμε τον φασισμό όπου υπάρχει και όπου ανθεί. Αυτός είναι και πρέπει να είναι ο βασικός μας στόχος. Σύντροφοι είμαστε όλοι μας και κάτω από αυτή την προσπάθεια δεν χωράνε χρώματα, ούτε αποχρώσεις. Στη μάχη απέναντι στον φασισμό είμαστε όλοι ίσοι. Ας μην τους αφήσουμε να βγάλουν πάλι γλώσσα λοιπόν με αστείους λόγους. Ας τους τσακίσουμε.

*Η παραπάνω ανακοίνωση, δόθηκε, διαβάστηκε και υπογράφηκε και από τα άλλα δύο Club της St. Pauli στην Ελλάδα. To St. Pauli Athens Club και τους South End Scum.

ΥΓ: Στα πλαίσια αυτά και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ουδέποτε είχαμε καμία σχέση με γκρουπ ή σελίδες στο Facebook που συνδυάζουν ελληνικές ομάδες με την Pauli. Το St. Pauli Thessaloniki Club δεν πρόσκειται σε καμία επαγγελματική ομάδα της χώρας και με κανέναν τρόπο. Όσοι διαχειριστές λοιπόν δανείζονται κείμενα του κλαμπ είναι καλό να το γνωρίζουν αυτό, όπως και αυτοί που ενδεχομένως να θεωρήσουν ότι το κλαμπ είναι φίλα προσκείμενο προς μια ομάδα που παίρνει απλά τα κείμενά μας.

cropped-21e7n7.png

3 thoughts on “ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ST. PAULI THESSALONIKI CLUB

  1. Παράθεμα: Scum news: Statement of Unity from all Greek organized FCSP fans | FCSP Athens South End Scum

  2. ευτυχως βγηκε αυτη η ανακοινωση για να μπουν τα πραγματα στην θεση τους…ομολογω πως ειχα ξενερωσει με καποιο αναρτωμενο πανο …

  3. Παράθεμα: Matchday 13: FC Sankt Pauli – FC Heidenheim 0-3… | FCSP Athens South End Scum

Σχολιάστε