Γιατί οι οπαδοί της St. Pauli θα μείνουν 45 λεπτά μετά το τέλος του αγώνα με την Aue στο Millerntor…

Πολλοί δημοσιογράφοι και νοικοκυραίοι φίλαθλοι στην Ελλάδα, πιστεύουν και ακόμη περισσότερο χρησιμοποιούν ως μόνιμη επωδό τη φράση… «ότι στο εξωτερικό τα πράγματα είναι φιλήσυχα για τους οπαδούς, οι οποίοι έχουν ως κύριο μέλημα τους την παρακολούθηση ενός αγώνα, με αποτέλεσμα να μην δέχονται καταστολή από τους μπάτσους». 

Λάθος! Μέγα λάθος! Τα γήπεδα εκκλησία όπως πολλοί θέλουν να μας τα παρουσιάζουν, έχουν και το ανάλογο κόστος. Δεν είναι όλα ρόδινα και πολλές φορές δεν είναι αυτό που φαίνεται. Όπως για παράδειγμα οι περιβόητοι νόμοι – οπαδικό έκτρωμά της Μάργκαρετ Θάτσερ στην Αγγλία, που χρησιμοποιούν επίσης στο σύνολό τους και πάλι ως παράδειγμα τα φωτεινά μυαλά της χώρας σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν πως μπορεί να διορθωθεί το «μπουρδέλο» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Λες και όλα αυτά τα χρόνια, δεν έχουμε καταλάβει ότι το πρόβλημα σ’ αυτό το άμοιρο το πρωτάθλημα, δεν είναι οι οπαδοί. Αλλά οι παράγοντες.

Παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν και στη Γερμανία. Και μην φανταστεί κανείς ότι εκεί χρειάζονται εκτεταμένα επεισόδια ή ντου ή σούτια, για να δοθεί η αφορμή. Μπα! Αυτή η δικαιολογία έχει εξαληφθεί πολλές φορές από την συμπεριφορά των ίδιων των οπαδών, που καταφέρνουν να συνεννοηθούν (εκτός και αν πρόκειται για φασισταριά του κερατά) προκειμένου να ταξιδεύουν παντού ώστε να παρακολουθούν την αγαπημένη τους ομάδα.

Για το γερμανικό κράτος και την αστυνομία δεν χρειάζονται πάρα κάποιες μικρές, ασήμαντες αφορμές όχι μόνο για να σου κόψουν το γήπεδο για «Χ» διάστημα, αλλά ακόμη και για κατ’ οίκον περιορισμό, ο οποίος σε συγκεκριμένα παιχνίδια επιβάλλεται για μια ολόκληρη εβδομάδα! Τι μεσαίωνας…

Εμείς ως οπαδοί της St. Pauli δεν γουστάρουμε φασίστες, ρατσιστές και ομοφοβικούς στις κερκίδες μας, πολύ δε περισσότερο όταν υπάρχουν σε αντίπαλες κερκίδες (βλ. Δρέσδη, Ρόστοκ). Στο πλαίσιο αυτό οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες. Συγκρούσεις που για ενοχικά και μπατσικά κράτη όπως η Γερμανία (που σέρνει μέχρι τα σήμερα το φάντασμα του ναζισμού το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να αναβιώνει, βλ. πρόσφυγες και μετανάστες) αποτελούν ταμπού. Οπότε για να έχουν άπαντες το κεφάλι τους ήσυχο σου κόβουν το γήπεδο!

Γνωστό το παιχνιδάκι. Η Ομοσπονδία ζητά από τα αρμόδια νομικά όργανα μεγαλύτερες κυρώσεις σε περιπτώσεις που παρεκκλίνουν από το νόμο, με στόχο όπως λένε…»την καλυτέρευση του προϊόντος και του αθλήματος». Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν αλλάζει. Όπως δεν αλλάζει πουθενά, πολύ απλά γιατί όλα αυτά εξυπηρετούν αρκετό κόσμο, που ζει, εργάζεται ή έχει συμφέροντα από το ποδόσφαιρο.

Ενάντια στο φαινόμενο της καταστολής όμως, ουδέποτε μείναμε με σταυρωμένα τα χέρια. Έτσι, με σημερινή ανακοίνωση των Ultras της Sankt Pauli, ζητείται από τον κόσμο να παραμείνει στο γήπεδο για ένα ακόμη…ημίχρονο ή τουλάχιστον να μετακομίσει στον προαύλιο χώρο έξω από πέταλο, μετά το τέλος του αυριανού (14/10) αγώνα με την Aue. Δηλαδή για 45 λεπτά μετά το τελευταίο σφύριγμα. Τούτο θα συμβεί σε ένδειξη συμπαράστασης στους οπαδούς της ομάδας στους οποίους έχει επιβληθεί ποινή απαγόρευσης εισόδου στο γήπεδο και οι οποίοι έχουν κληθεί επίσης να συμμετάσχουν στην διαδήλωση.

Όπως δε αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα βαθμολογία, είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι οπαδοί της St. Pauli να είναι στο γήπεδο για να υποστηρίξουμε την ομάδα μας. Το κάνουμε πάντα, θα το ξανακάνουμε και αύριο. Η St. Pauli όμως, είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι κάτι περισσότερο από τους τρεις βαθμούς της νίκης. Η δύναμη που δείχνουν οι οπαδοί στις κερκίδες για την υποστήριξη της ομάδας, πρέπει να ισχύει πάντα ακόμη και έξω από το γήπεδο. Γι’ αυτό και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας. Όλοι εκεί…»

dsc_5666-kopie

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s