FC Lampedusa Hamburg: Μια ομάδα προσφύγων που γενήθηκε στη γειτονιά του St. Pauli…

Έτος 2013. Η Σομαλία είναι μια επίκινδυνη περιοχή. Ο Μόοτο πρέπει να φύγει. Ξεκινώντας από το Μογκαντίσου, θα περάσει μέσα από την Αιθιοπία, το Σουδάν, τη Λιβύη για να καταλήξει στην Σικελία. Ο Μόοτο ήταν μόλις 17 ετών όταν πέρασε στην Ευρώπη. Το ταξίδι κράτησε ένα χρόνο. Και για να το ολοκληρώσει, πήρε τα πάντα. «Μπήκα σε όλα τα μέσα μεταφοράς, περπάτησα, έτρεξα» εξηγεί. 

Τέσσερις μήνες αργότερα και περίπου τρεις χιλιάδες μίλια μακριά, δύο αδέλφια ξεκινούν ένα παρόμοιο ταξίδι. Από την Καμπούλ του Πακιστάν, μπαίνουν στο Ιράν, από εκεί στην Τουρκία και έπειτα με πλοίο μπαίνουν στην Ελλάδα. Φτάνουν στη Γερμανία…»εκείνο το μήνα, πριν από τα Χριστούγεννα, δηλώνει ο Έντρις ο νεότερος από τα δύο αδέλφια. «Νοέμβριο» τον ρωτάω; «Μπίνγκο» μου απαντά.

Στο Μόναχο, ο Μόοτο θα συναντηθεί με τον Μουχτάρ, έναν συνεργάτη του από την Σομαλία με κοινό ταξίδι και κοινό προορισμό. Και οι δύο, θα καταλέξουν στο Αμβούργο, όπως και τα αδέλφια Χαμίντ και Εντρίς. Τώρα πια στη γνωστή πόλη με το μεγάλο λιμάνι, ένα μίλι μόλις μακριά από την διάσημη περιοχή με τα κόκκινα φώτα, προσπαθούν να προστατεύσουν τον εαυτό τους, από ένα επίμονο ψιλόβροχο σε μια υπερβολικά κρύα ημέρα για την εποχή της άνοιξης.

10606013_10202749649281589_6428738516207238068_n

Ο φιλικός αγώνας της FC Lampedusa Hamburg με μια ομάδα οπαδών της Sankt Pauli από την Αγγλία (Yorkshire Club) ξεκίνησε στις 19.00 και κράτησε μέχρι να πέσει το σκοτάδι. Ο Εντρίς δεν έπαιξε για την Lampedusa εκείνη την ημέρα, αλλά ήταν από τους ανθρώπους που βοήθησαν ώστε να μεταφερθούν στο γήπεδο, μπαμπάνες, μήλα και μπουκάλια ανθρακούχο νερό για τις ανάγκες των αθλητών μετά το τέλος του αγώνα.

Λίγα μέτρα πιο πέρα, ο προπονητής Hagar Groeteke δίνει εντολές για το παιχνίδι στα αποδυτήρια φωνάζοντας στα γερμανικά σε νέους άνδρες που φορούν ριγέ στολές από κίτρινο και κόκκινο χρώμα.

Όταν η FC Lampedusa Hamburg δημιουργείται για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2014, ήταν μια ομάδα ερασιτεχνών, «συναρμολογούμενη» από άντρες που προέρχονταν από μια ομάδα προσφύγων που κατάφερε να φτάσει σε ένα από τα νοτιότερα σημεία της Ευρώπης, το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα. Το μικροσκοπικό νησί, κοντά στην Βόρεια Αφρική, ήταν και είναι η πρώτη στάση για πολλούς που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη και αποτελεί κάτα κάποιο τρόπο, ένα σύμβολο για την τρέχουσα κρίση του προσφυγικού θέματος.

Το 2013, περίπου 300 από τους πρόσφυγες της Λαμπεντούζα, έφτασαν στο Αμβούργο και ενσωματώθηκαν κατ’ ευθείαν στους ρυθμούς της ζωής του Sankt Pauli. Εγκαταστάθηκαν στο προαύλιο χώρο της ομώνυμης εκκλησίας, εκεί όπου μετά από τόσους μήνες εξακολουθεί να υπάρχει ένα πανό που γράφει: «Kein Mensch Ist Illegal» (μεταφ: Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος), γεγονός που αντανακλά και στην υποστήριξη που υπήρχε από την γειτονιά.

Κατά τις πρώτες ημέρες, η κοινωνική λειτουργός Georgie P ετοίμασε ένα ερωτηματολόγιο για τους πρόσφυγες που έφτασαν στην περιοχή, έτσι ώστε να μπορέσουν να αποκρυπτογραφηθούν οι τρόποι με τους οποίος ο κόσμος θα μπορούσε να βοηθήσε. Στο πλαίσιο αυτό, ρώτησε και τα χόμπι των κουρασμένων από το πολυήμερο ταξίδι ανθρώπων. Ήθελε και ερώτηση γι’ αυτό; «Μα φυσικά το ποδόσφαιρο». Και κάπως έτσι, η ομάδα FC Lampedusa Hamburg, γενήθηκε.

161113

«Ήταν μια ευκαιρία γι’ αυτούς τους ανθρώπους να παίξουν ποδόσφαιρο, διότι σε επαγγελματικά πρωταθλήματα δεν θα επιτρεπόταν να παίξουν χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα» εξήγησε η κοινωνική λειτουργός. Για τους ανθρώπους της ομάδας, ο στόχος είναι ένας: «Δεν έχει σημασία το πως έφτασαν οι παίκτες στο Αμβούργο, πόσο καιρό θα μείνουν, αν έχουν επίσημα έγγραφα ή όχι. Αποστολή μας είναι να εξασφαλίσει ο καθένας συμμετοχή σε επίσημους αγώνες πρωταθλήματος, ανεξάρτητα από τα έγγραφα που έχει ή δεν έχει. Θέλουμε οι ποδοσφαιρικές αρχές να συνειδητοποιήσουν, ότι το ποδόσφαιρο είναι για όλους.

Πρόκειται για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τους ευρωπαϊκούς νόμους, τις πολιτικές, τα δικαιώματα και την κατάσταση των προσφύγων» δηλώνει η Georgie P. Αυτή τη στιγμή, ο σύλλογος απαρριθμεί περίπου 30 παίκτες αλλά σε κάθε δεδομένη στιγμή, είναι ανοικτός σε κάθε πρόσφυγα ή μετανάστη ηλικίας άνω των 16 ετών. Η αθλητική τσάντα και ο ιματισμός είναι εύκολο να δοθεί μέσα από δωρεές. Κι αν ακόμα δεν υπάρχει ένα κανονικό γήπεδο για έδρα, αρκεί να φτιάξουν μόνοι τους μια λωρίδα σε μια γειτονιά της πόλης για να παίξουν.

FCLBack

Οι ποδοσφαιριστές προέρχονται από διάφορες περιοχές. Από τη Σομαλία, την Ερυθραία, τη Συρία, το Αφγανιστάν, την Κολομβία, το Κοσσυφοπέδιο, μερικές φορές με εμπειρία στο άθλημα, μερικές φορές όχι. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την FC Lampedusa Hamburg να πάρει μέρος και να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του τουρνουά των φαν-κλαμπ της Sankt Pauli. Μια ολοήμερη διοργάνωση με την συμμετοχή περισσότερων από 30 κλαμπ ομάδων αφιερωμένη στη λατρεία της St. Pauli. Η ομάδα ξεχωρίζει από τις κοκκινο-κίτρινες εμφανίσεις της.

Ο Χαμίντ και ο Εντρίς μοιράζονται πλέον ένα δωμάτιο κοντά σε έναν τερματικό σταθμό του μετρό, που αποτελεί ένα πρώτο καταφύγιο για τους περισσότερους πρόσφυγες. «Μαθαίνω ακόμη γερμαντικά και έτσι δεν είμαι ακόμη έτοιμος να βγω στην αγορά εργασίας, ενώ ο νεότερος αδερφός μου, συνεχίζει το σχολείο» μας λέει ο Χαμίντ. Μέχρι να βρουν έναν ρυθμό στη νέα τους ζωή, οι δυο τους προπονούνται μια φορά την εβδομάδα.

Η ομορφιά του ποδοσφαίρου, μπορεί να λειτουργήσει μαγνητικά για όλους. Μια φορά μάλιστα, ο προπονητής της ομάδας Hagar Groetke μίλησε σε ένα αγόρι που ήθελε ν α ενωθεί με τον αδελφό του σε μια άλλη πόλη. Ανέβαλλα την αναχώρηση του από το Αμβούργο και κάθε φορά που ο αδελφός του τον φώναζε να φύγουν εκείνο έλεγε: «Τώρα παίζω ποδόσφαιρο».

Φυσικά δεν είναι πάντα εύκολο. Τον περασμένο Μάρτιο, ένας από τους παίκτες συνελήφθη από την αστυνομία και απελάθηκε στην Βοσνιά. «΄Ήταν πολύ λυπηρό» δηλώνει ο  ο Groetke. Τα νεαρά αγόρια το θεωρούν πολύ σκληρό αυτό, γιατί σχηματίζουν ισχυρούς δεσμούς φιλίας με τους υπόλοιπους παίκτες. Ο σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση καταγγέλοντας την δράση της αστυνομίας, αλλά και για το γεγονός ότι αυτό συνέβη τόσο στη μέση της σχολικής χρονιάς όσο και μεσούσης της ποδοσφαιρικής σεζόν.

«Εκτός από το ποδόσφαιρο, στόχος μας είναι περισσότερο η πολιτική» δηλώνει ο Kroger. «Θέλουμε η κυβέρνηση να αναγνωρίσει αυτούς τους ανθρώπους και όχι να τους στείλει πίσω, στις λεγόμενες «ασφαλείς χώρες» συμπληρώνει.

FCLFront

Η FC Lampedusa Hamburg παίζει φιλικά παιχνίδια περίπου κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο και κατά την διάρκεια της σεζόν, συμμετάσχει σε μικρότερα τουρνουά. Αν και στο πιο πρόσφατο, έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, έχασε το παιχνίδι στα πέναλτι. Για αυτούς τους παίκτες όμως το αποτέλεσμα δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Γι’ αυτούς τους παίκτες, η χαρά του παιχνιδιού, είναι η δική τους ανταμοιβή.

«Οι άνθρωποι λένε, ότι το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να σας προσφέρει τα απαραίτητα έγγραφα, ούτε να σας δώσει τα τρόφιμα που χρειάζεστε. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό για την τιμή και την αξιοπρέπειά σας» δηλώνει ο  Anette Schmidt, ένας δικηγόρος που βοηθά του παίκτες στην εξσφάλιση ασύλου. «Βοηθά σ’ αυτή την κοινωνία που ζούμε, ώστε να σας αντιμετωπίζουν ως ανθρώπινα όντα. Όπως όλους τους άλλους» καταλήγει.

Από την πλευρά μας, εμείς ως Sankt Pauli Thessaloniki Club δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας σε όλους τους πρόσφυγες, είτε αυτοί ανήκουν στο δυναμικό της FC Lampedusa, είτε όχι. Και είναι ιδιαίτερη χαρά για εμάς, που βλέπουμε αυτή την κοινωνία που ξεκίνησε από 300 πρόσφυγες οι οποίοι έφτασαν στο Αμβούργο από την Λαμπεντούζα να φτιάχνουν σιγά – σιγά της ζωές τους, παρά τις όποιες δυσκολίες συναντούν από τις κυβερνήσεις των κρατών που έχουν κάνει τη γη τσιφλίκι τους.

Βλέπετε ήμασταν από τα πρώτα κλαμπ, που αν και ακόμα ανοργάνωτο στις πρώτες ημέρες της λειτουργίας μας, προσπαθήσαμε να σταθούμε κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους, διαθέτοντας όλα τα έσοδα του 1ου Anti-Tournament στην οργάνωση «Λαμπεντούζα στο Αμβούργο» από τα σπλάχνα της οποίας γενήθηκε η FC Lampedusa. Η κίνηση μας εκείνη, μας κατέταξε στην μακροσκελή λίστα των φίλων της Λαμπεντούζα και αυτό είναι κάτι που δεν θα το ξεχάσουμε ποτέ.

060114

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s