Για ένα μεγάλο χαμόγελο και μόνο… (photogallery)

Είναι στιγμές που απλά πράγματα στο ποδόσφαιρο, φαντάζουν τόσο μεγάλα. Τόσο απλά, μα τόσο μεγάλα. Πολλά από αυτά τα απλά πράγματα, εδώ στην Ελλάδα, θα υπήρχαν ενδεχομένως εκφραστές να τα εφαρμόσουν, αλλά στο βωμό του «No Politica» και του τυφλού μπούσουλα των ΠΑΕ…»μην τυχόν και χάσουμε κανα πελάτη», η πλειοψηφία παραγόντων ή ακόμη και κάποιοι οπαδοί ομάδων κρύβονται και μπερδεύονται πίσω από το «όλοι (τάδε) ομάδα είμαστε και ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση του καθένα μπορούμε να συνυπάρξουμε στην ίδια κερκίδα» ή το άλλο περίφημο: «Ας μην μπερδεύουμε την πολιτική με το ποδόσφαιρο». Και εκεί έρχεται το ρητό που λέει ότι…»για να ανθίσει το κακό, αρκεί να μην κάνουν τίποτα οι καλοί άνθρωποι».  

11017673_691550820976483_61811360098556099_o

Λες και το χαμόγελο ενός ή εκατοντάδων ή χιλιάδων ή εκατομμύριων παιδιών, είναι στις μέρες μας…πολιτική. Λες και η ανθρωπιά στις μέρες μας, βαφτίστηκε θέση υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς. Και όσο αυτό συμβαίνει στον κόσμο της Ευρώπης, άνδρες, γυναίκες και παιδιά εξακολουθούν να χάνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, εκεί που υπάρχουν σύνορα και λειτουργούν οι νόμοι των Εθνών. Σ’ αυτό τον κόσμο των συρματοπλεγμάτων, εικονολήπτες βάζουν «τρικλοποδιές» σε γονείς που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα με τα παιδιά στην αγκαλιά τους. Για να τους προσφέρουν μια καλύτερη ζωή. Σ’ αυτόν των κόσμο των συνόρων, μπάτσοι κοπανάνε όποιον βρουν μπροστά τους, φορώντας γάντια, μην τυχόν και κολλήσουν καμιά αρρώστια. Σ’ αυτές τις θάλασσες παιδιά, όπως ο Αϊλάν χάνονται από την αδιαφορία των Ευρωπαίων ή από τον φόβο μήπως οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες τους πάρουν τις δουλειές, μήπως τους κλέψουν τα λεφτά, μήπως τους αρπάξουν το βιος, μήπως στεναχωρήσουν τους τουρίστες. Γι’ αυτή την ανθρωπιά μιλάμε.

Ευτυχώς δηλαδή, που δεν αλλοιώθηκαν παντού τα πάντα. Διότι εκεί, σ’ αυτή την γειτονιά του Αμβούργου, στο St. Pauli, ο τρόπος σκέψης, η αγωνιστικότητα, η διεκδίκηση, η χαρά ενός παιδικού χαμόγελου, παραμένουν ψηλά στην λίστα των αξιών της ποδοσφαιρικής ομάδας. Το απολαύσαμε χθες, σε κάθε γωνιά του Millerntor, σε ένα φιλικό παιχνίδι του οποίου το σκορ ελάχιστοι θυμούνται σήμερα (1-2 υπέρ της Borussia Dortmund).

Τα συμπεράσματα του αγώνα δεν ήταν μόνο για την αγωνιστική πλευρά της ομάδας μας, αλλά κυρίως από την ανθρώπινη πλευρά, που για εμάς, αλλά και για κάθε οπαδό της St. Pauli είναι πολύ πιο σημαντικά. Με το σύνθημα «Refugees Welcome» (Πρόσφυγες Καλωσήρθατε) να κυριαρχεί στο κέντρο από τα δύο πανό που κρατούσαν οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, περίπου 1.000 άνθρωποι που έφτασαν πρόσφατα στο Αμβούργου, είχαν την ευκαιρία να ξεφύγουν λίγο από την σκληρή καθημερινότητα καθώς προσκλήθηκαν από την διοίκηση της St. Pauli ώστε να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση συνοδευόμενοι από τους εκατοντάδες εθελοντές που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό τους.

11350677_506029396241254_3680519335895386898_n

Μέχρι τις 16.00 μετά το μεσημέρι, άνθρωποι κάθε ηλικίας έφτασαν στην πλατεία Harald Stender και από εκεί, λίγο αργότερα, μαζί με τους οπαδούς έφτασαν στο Millerntor, φωνάζοντας το σύνθημα «St. Pauli» και μπήκαν στο πέταλο των οργανωμένων. Ακολούθησαν κι άλλοι κι άλλοι μέχρι την έναρξη του αγώνα.

Έξω από το γήπεδο, ο ποδοσφαιριστής της ομάδας μας, Jan – Philipp Kalla, μοιράζει είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που φτάνουν, είδη που παίρνει μέσα από ένα σταθμευμένο βαν, στον προαύλιο χώρο του Millerntor που καλωσορίζει επίσης τους πρόσφυγες. «Είναι υπέροχο αυτό που συμβαίνει. Οι εθελοντές κάνουν έναν σκληρό αγώνα και είναι ωραίο να μπορούμε να κάνουμε κάτι σχετικά απλό για τους ανθρώπους αυτούς. Το ποδόσφαιρο, πρέπει να είναι χαρά» τόνισε λίγο αργότερα στις δηλώσεις του και πρόσθεσε: «Βγάζω το καπέλο σε όσους βρίκονται και έφτασαν μέχρι εδώ. Μια ανώτερη δύναμη πρέπει να τους βοήθησε για να περάσουν όλες αυτές τις κακουχίες και να είναι σήμερα εδώ κοντά μας».

thumb_22835__galleryDetailImage

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της St. Pauli, Andreas Rettig δήλωσε: «Χάρηκα πολύ που οι άνθρωποι αυτοί, φώναζαν το όνομα της ομάδας μας, γιατί έτσι είχαν την ευκαιρία να σκεφτούν και κάτι διαφορετικό, να ξεφύγουν έστω και για λίγο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν». Και πρόσθεσε: «Η ομάδα ανέλαβε να φέρει σε πέρας όλες αυτές τις δράσεις με δική της πρωτοβουλία. Θέλαμε να σταθούμε στο πλευρό των προσφύγων. Ωστόσο το θέμα δεν είναι η St. Pauli αποκλειστικά. Κάθε σύλλογος καλό θα ήταν να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα. Συμβουλευτείτε και διαβάστε για το θέμα, μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι αυτούς τους ανθρώπους».

Περίπου στις πέντε το απόγευμα, περισσότερα από 30 παιδιά που ζουν σήμερα στις ειδικές αίθουσες όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες, πήραν την εμφάνιση της St. Pauli από την συλλογικότητα St. Pauli Rabauken που ασχολείται ακριβώς με αυτό το θέμα και συνόδευσαν τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο. Τα χαμόγελά τους μετά την παρουσίαση, δεν ανταλάσσεται με τίποτα άλλο.

11950371_691560200975545_6913029739293057734_o

Την ίδια στιγμή και τα μηνύματα στην κερκίδα, πεντακάθαρα. Λινάτσες σε όλες τις γλώσσες που φωνάζουν: «ΟΧΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΕΘΝΗ – ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ» υπάρχουν σε κάθε σημείο του Millerntor, ενώ στην κεντρική θύρα ένα άλλο διπλό πανό γράφει: «Φωνάξτε το δυνατά, φωνάξτε το καθαρα. Πρόσφυγες είστε ευπρόσδεκτοι εδώ».

10623298_691560224308876_8231090467128390617_o

thumb_22800__galleryDetailImage

Μετά το τέλος του αγώνα ο προπονητής της ομάδας Ewald Lienen δηλώνει: «Δεν είναι αρκετό. Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά περισσότερα ώστε οι πρόσφυγες να νιώσουν καλά. Όμως είναι πλέον μια αρχή. Πρόκειται για ένα κυρίαρχο θέμα, που βρίσκεται πολύ πιο πάνω από το ποδόσφαιρο. Χαίρομαι που ένα τέτοιο παιχνίδι μπόρεσε έστω να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους που βρέθηκαν εδώ, όχι στην καθημερινή ζωή, γιατί αυτό δεν είναι αρκετό. Ένα ποδοσφαιρικό πανό, δεν μπορεί από μόνο του να κάνει πολλά πράγματα, αλλά τουλάχιστον να στείλει ένα μήνυμα. Δεν είναι μόνο δικό μας καθήκον να βοηθήσουμε, είναι ολονών. Και αυτό που έχει σημασία είναι να κάνει ο καθένας αυτό που μπορεί να κάνει».

Λίγο νωρίτερα, τόσο ο ίδιος όσο και η υπόλοιποι ομάδα, θα βγει μια αναμνηστική φωτογραφία, φορώντας το μπλουζάκι: «Welcome Refugees». Μπλουζάκι που ο Lienen, δεν έβγαλε ποτέ από πάνω του.

Όπως πολύ εύστοχα σημείωσε και ένας φίλος του κλαμπ: «Πρωταθληματα, κυπελλα, νικες ειναι στατιστικη και νουμερα…ST. PAULI; Το ποδοσφαιρο οπως θα επρεπε να ειναι».

thumb_22805__galleryDetailImage

Advertisements

One thought on “Για ένα μεγάλο χαμόγελο και μόνο… (photogallery)

  1. Παράθεμα: Friendly: FC Sankt Pauli – Borussia Dortmund 1-2 | FCSP Athens South End Scum

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s