St. Pauli Thessaloniki Club…On Tour (All around preview)

1798867_863198983707032_1709285061_nΕντάξει, τώρα που ηρεμήσαμε και εμείς, μπορούμε να βάλουμε τις σκέψεις μας σε μια τάξη και να μιλήσουμε γι’ αυτό που ονειρευόμασταν από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας του club. Αφού ζητήσουμε ένα συγνώμη για την αργοπορημένη περιγραφή, θα μπούμε κατ’ ευθείαν στο προκείμενο, το οποίο δεν είναι άλλο από την πρώτη μας εκδρομή στο Αμβούργο για τον αγώνα της St. Pauli κόντρα στην Union Berlin. Μια εκδρομή που συνοδεύτηκε από πολλά συναισθήματα, από γνωριμίες με ανθρώπους που θα τους έχουμε για πάντα στην καρδιά μας και φυσικά με νίκη, η οποία ήρθε στο 89′ και έφερε τα πάνω κάτω.

Σε προηγούμενο κείμενό μας, αναφέραμε ότι η περιοχή του St. Pauli δεν είναι μια συμβατική περιοχή, έτσι όπως την έχει ο καθένας στο μυαλό του. Είναι μια μια μεγάλη γειτονιά με την παλιά έννοια του όρου. Σε πρώτη φάση δηλαδή, μιλάμε για μια περιοχή, underground με μπόλικο χρώμα στους τοίχους της, αλλά ελάχιστο φωτισμό, ο οποίος όμως δεν σε αγριεύει. Μάλλον σε γοητεύει. Σε προϊδεάζει να την γυρίσεις πιθαμή προς πιθαμή, να γνωρίσεις τα κομμάτια της, αυτά τα οποία τόσο καιρό ήξερες μόνο από φωτογραφίες. Όταν τα βλέπεις από κοντά λοιπόν, είναι διαφορετικά. Νιώθεις ένα deja-vu. Για κάποιο λόγο δηλαδή, αισθάνεσαι ότι κάποτε έχεις ξαναβρεθεί σ’ αυτά τα στενά, τα έχεις περπατήσει, αλλά δεν μπορείς να θυμηθείς πότε ακριβώς συνέβη αυτό, γιατί πολύ απλά δε…συνέβη.

pauli2Για τους κατοίκους δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ξεφεύγουν από το τυπικό γερμανικό στοιχείο, του απρόσιτου, του σχεδόν αδιάφορου σχετικά με το από που έρχεσαι, γιατί βρίσκεσαι εκεί, γιατί επέλεξες αυτόν τον προορισμό. Εξάλλου, η πολυπολιτισμικότητα αλλά και η έννοια της κοινωνικής αλληλεγγύης είναι τέτοια που σε κάνει αμέσως να νιώσεις…σαν στο σπίτι σου.

Είναι ένας άλλος κόσμος, αυτός συντρόφια. Τέτοιος που οι πιο πολλοί από εμάς όταν τον γνωρίσαμε, τολμήσαμε να ψελίσουμε την λέξη ουτοπία. Ένας κόσμος που δεν φοβάται. Ένας κόσμος που δεν διστάζει. Που ξέρει τι θέλει. Που δεν δειλιάζει να δείξει την πολιτική του στάση, ακόμη και αν χαρακτηριστεί από τους διπλανούς του. Κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει. Και αυτό το συναντάς παντού. Στα παράθυρα των σπιτιών, στις βιτρίνες των μαγαζιών, παντού! Ο περισσότερος κόσμος παίρνει θέση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και στέκεται δίπλα σ’ αυτούς που έχουν το πρόβλημα.

400665_859624367397827_1273358081_nΠαράδειγμα. Δίπλα ακριβώς από την κατάληψη της Rote Flora υπάρχει ένα ζαχαροπλαστείο που μοιάζει πολύ με τα δικά μας μεγάλα (ας μην αναφέρουμε ονόματα, διαφήμιση δεν κάνουμε, αλλά όλοι γνωρίζετε κάποια). Η εξωτερική εμφάνιση του καταστήματος, μοιάζει αστική, αλλά όταν βλέπεις ένα πλακάτ που γράφει «Rote Flora Bleibt» (μεταφ. Η Rote Flora θα παραμείνει) τότε το πράγμα αλλάζει. Ο ιδιοκτήτης όποιος και αν είναι αυτός, δείχνει να μην λογαριάζει τίποτα. Παίρνει ξεκάθαρα θέση για ένα ζήτημα που για τους Γερμανούς το προηγούμενο διάστημα ήταν ένα πραγματικό…σοκ με δεδομένο ότι η απειλή της έξωσης προς την κατάληψη, επέφερε τις μεγαλύτερες αντιδράσεις στη χώρα μετά από πολλά πολλά χρόνια.

pauli4Ο άνθρωπος λοιπόν αυτός ο ιδιοκτήτης, δεν λογαριάζει αν θα χάσει κόσμο από την πολιτική θέση που παίρνει, γιατί δεν θα χάσει. Δεν σκέφτεται εάν η πράξη του αυτή, προκαλεί τους μπάτσους, που δεν τους προκαλεί, γιατί πολύ απλά εκφράζει την άποψή του. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να σταθεί στο πλάι ανθρώπων που αγωνίζονται. Ομοίως αυτό το συναντάς και σε πολλά καφέ της περιοχής. Όλοι δηλώνουν με κάποιο τρόπο αυτό που θέλουν. Με ένα χαρτόνι, ένα σύνθημα, με ένα πιγκάλ, αυτός ο κόσμος δηλώνει ότι δεν αδιαφορεί.

1781943_859624304064500_54449512_nΑκόμη και ποδοσφαιρικά τα πράγματα είναι περισσότερο μαγικά από ότι μπορεί να φανταστεί κάποιος. Στην γειτονιά, ανεμίζουν παντού σημαίες της Pauli. Η νεκροκεφαλή δεσπόζει σε κάθε τετραγωνικό μέτρο. Στα παράθυρα των σπιτιών, στα μπαλκόνια, στα μαγαζιά δεκάδες, εκατοντάδες αυτοκόλλητα. Οι άνθρωποι δείχνουν να ζουν για την St. Pauli και η St. Pauli είναι ακριβώς αυτοί οι άνθρωποι. Μεγάλες γυναίκες περπατούν στους δρόμους, με το καλάθι της λαικής ανά χείρας και φορούν το σκουφί της ομάδας.

Τέτοια ήταν και η έκπληξή μας, όταν την πρώτη μέρα, θελήσαμε να τσιμπήσουμε κάτι προτού καταλήξουμε στο θρυλικό Jolly Roger για να βρέξουμε τα λαρύγγια μας με άφθονη Astra. Επιλέξαμε ένα μαγαζί σε στυλ καντίνα που διαθέτει λουκάνικα όλων των ειδών. Η ηλικιωμένη κυρία που ήταν πίσω από τον πάγκο, φάνηκε να αγγίζει τα 80 έτη, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να μας περιποιηθεί και με το παραπάνω. Πίσω από τον πάγκο παντού αυτοκόλλητα της St. Pauli. Θελήσαμε να τις δώσουμε και εμείς από το δικό μας κλαμπ και μας ενημέρωσε ότι θα το βάλει στο αυτοκίνητό της, το οποίο είχε παρκαρισμένο ακριβώς απ’ έξω. Ένα αμάξι που όταν το είδαμε, το πίσω μέρος του, ελάχιστα διέφερε από μια τυπική κολώνα της γειτονιάς. Σε κάθε εκατοστό του υπήρχε και ένα αυτοκόλλητο της ομάδας, ενός κλαμπ. Όσο για το λουκάνικο; Ανεκτίμητη αξία…

1656211_859848700708727_1362068477_nΕπόμενος σταθμός φυσικά το Jolly Roger. Με το που ανοίξαμε την πόρτα, η υποδοχή ήταν κάτι παραπάνω από απρόσμενη. Ο Γιάννης, ο Παναγιώτης, ο Άρης, ήταν όλοι τους εκεί, να μας καλωσορίσουν, να πιούμε μαζί τις μπύρες μας, να γνωριστούμε επιτέλους και από κοντά. Τα λίγα αυτοκόλλητα που είχαμε μαζί μας έγιναν κυριολεκτικά…καπνός, ενώ οι Astra άδειαζαν σε χρόνο ρεκόρ.
Πριν καλά – καλά συνέλθουμε και συνειδητοποίησουμε ότι είμαστε εκεί όπου ονειρευόμασταν από μικρά παιδιά, ήρθε και η δεύτερη έκπληξη. Πάρτι των USP, κάτω από την Gegengerade!

1620943_859717857388478_917005547_nΤο γήπεδο το είχαμε δει, από την πρώτη στιγμή, όταν το μετρό μας άφησε νύχτα πια στον σταθμό του St. Pauli, αλλά με τα μπαγάζια και τα σαμάρια, ήταν δύσκολο να το εξερευνήσουμε από την πρώτη στιγμή. Θέλαμε να το απολαύσουμε και αποφασίσαμε ότι το προτιμότερο ήταν να αφήσουμε πρώτα τις αποσκευές μας στο πιο…Pauli χόστελ της περιοχής. Τελικά η πρώτη μας επίσκεψη συνδυάστηκε από…πάρτι, εκεί όπου είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε και τον Γρηγόρη από τους South end Scum, ο οποίος μαζί με τους υπόλοιπους συνοπαδούς μας, δεν μας χάλασε χατήρι στο διάστημα της παρουσίας μας εκεί.

pauli11Φοβερός τύπος και ο Γρηγόρης, φάνηκε να γνωρίζει τα πάντα από την γειτονιά. Και πως να γίνει αλλιώς. Εμείς κάτσαμε τέσσερις ημέρες και ο Greg θα πρέπει να είναι ακόμη επάνω και να τα πίνει στο Jolly παρέα με τους δικούς του. Τεράστιε τύπε!! Το πάρτι φυσικά εκτός του άφθονου αλκοόλ, το οποίο για εμάς του…εξωτερικού ήταν δωρεάν, φροντίσαμε να κάνουμε και τις απαραίτητες επαφές στο πλαίσιο των οποίων θα μάθετε πολύ σύντομα το τι ακριβώς θα γίνει.

Επιπλέον φροντίσαμε και για άλλα διαδικαστικά θέματα, προτού ολοκληρώσουμε την βραδιά υπό τους ήχους της χιπ-χοπ μουσικής, αλλά και μιας ακόμη επίσκεψης στον…παράδεισο του οπαδού της St. Pauli, Jolly Roger.

Η ημέρα του αγώνα…

pauli9Η Κυριακή κύλησε στο ίδιο μοτίβο. Γνωριμίες με κόσμο από όλο τον πλανήτη (Σκοτσέζους, Ισραηλινούς), και άφθονο αλκοόλ, μέχρι να φτάσει η ημέρα του αγώνα. Ξέραμε ότι η Δευτέρα, δεν ειναι η ιδανική ημέρα για ποδοσφαιρικό αγώνα στην Γερμανία (τα πανό και οι διαμαρτυρίες ενάντια στην Ομοσπονδία και την τηλεόραση είναι γνωστά, κάθε φορά που ο αγώνας ορίζεται Δευτέρα), αλλά εμείς είχαμε πολλά να κάνουμε.

pauli8Και πρώτα απ’ όλα την λινάτσα, για την δημιουργία της οποίας βοήθησαν πάρα πολύ οι USP, με την παραχώρηση του χώρου τους, αλλά και των χρωμάτων τους. Φιλοξενία από τις λίγες. Δωρεάν μπύρα, ανταλλαγή αυτοκόλλητων, μπόλικες αφίσες δώρο και το σπρέι πήρε φωτιά. Το κεντρικό μήνυμα; Απλό λητό και περιεκτικό. «Ξύλο στους φασίστες».

pauli7Αξέχαστη και αυτή η εμπειρία με την αμέριστη βοήθεια και του Γιάννη (τον ξέρουν και οι πέτρες), ο οποίος μας έδειξε τον…δρόμο και θα τον ευχαριστούμε ξανά και ξανά γι’ αυτό. Επόμενος σταθμός; Το Fanladen και η παραλαβή των εισιτηρίων. Όλα ξεκούραστα κι αυτό αν μη τι άλλο, το οφείλουμε στα συντρόφια του Athen Klub, που φρόντισαν να μας εγγράψουν στην λίστα ώστε τα εισιτήρια να μας περιμένουν και όχι εμείς τα εισιτήρια. Ποια εισιτήρια δηλαδή μαγικά χαρτάκια ήταν. Τα πιάσαμε και τα βάλαμε όσο πιο προσεκτικά γινόταν σε μια θέση που απέκλειε κάθε ενδεχόμενο ακόμη και να τσαλακωθούν.

pauli13Και έπειτα, περιμέναμε τον χρόνο να κυλήσει. Η πρωινή μας επίσκεψη στο Jolly, ήταν ενδεικτική καθώς πέσαμε πάνω στην ώρα άφιξης της…κάβας, που μαρτυρούσε ότι η pub περιμένει πολύ κόσμο. Όπως και έγινε. Παρέα με τις Astra και τους φίλους από το Ελλάντα συνεχίσαμε, όταν έσκασε και ο τιτανοτεράστιος Βασίλης. Άλλο ένα παιδί που έφυγε από την Θεσσαλονίκη για να φτιάξει την ζωή του στο Αμβούργο, αλλά που εμείς τον λογίζουμε πλέον, όπως και τους υπόλοιπους ως αναπόσπαστο μέλος αυτού του κλαμπ…

Ο Βασίλης μας περίμενε υπομονετικά να γίνουμε…ντίρλα και σιγά – σιγά κατά τις 6.30 το απόγευμα, περίπου δύο ώρες δηλαδή πριν από την έναρξη του ματς, μας οδήγησε στο γήπεδο το οποίο φυσικά είναι σχεδόν…απέναντι από το Jolly. Αφού ήπιαμε τις τελευταίες Astra, κερασμένες από τον Βασίλη (στην υγειά σου αδερφέ), πήραμε τον δρόμο για την είσοδο της Southstand. Σχεδόν δεν κρατιόμασταν, να μπούμε στο γήπεδο, να απλώσουμε το πανί, να φωνάξουμε συνθήματα, να μυρίσουμε τον χλοοτάπητα.

dsc_0075Αφού περάσαμε τον έλεγχο, απλώσαμε το πανί στην γωνία της κερκίδας, δίπλα ακριβώς από αυτό του κλαμπ από το Δουβλίνο, ενώ στα πάνω διαζώματα, οπαδοί της Σαμπντόρια είχαν δημιουργήσει το δικό τους χώρο ως φιλοξενούμενοι των φίλων της St. Pauli. Τα πάντα πλέον ήταν έτοιμα, καθώς το γήπεδο άρχιζε να γεμίζει απ’ άκρη σ’ άκρη, με εξαίρεση την κεντρική θύρα των επισήμων, η οποία όπως συμβαίνει σε όλα τα γήπεδα του κόσμου, γεμίζει τελευταία και φωνάζει από ελάχιστα έως καθόλου.

Η μουσική παίζει δυνατά, και ο Tschauner βγαίνει για ζέσταμα. «We love St. Pauli» ακούγεται από την θύρα μας, για να απαντήσει αμέσως η Gegengerade. Μπήκαμε και εμείς στο κλίμα κατ’ ευθείαν, σαν ήμασταν εκεί ένα χρόνο. Από πάντα. Σαν να είχαμε περάσει εκεί τη μισή μας ζωή. Και έπειτα; Το Hells Bells. Ανατριχίλα σε όλο της το μεγαλείο. Το παιχνίδι ξεκίνησε, τώρα πια μόνο τα συνθήματα ακουγόταν.

Ο αγώνας…

1743524_10202555301876531_505832255_nΠριν από την έναρξη του παιχνιδιού το είχαμε συζητήσει με τα υπόλοιπα μέλη του club. Δεν μας ενδιαφέρει, αν θα κερδίσουμε ή θα χάσουμε. Εκείνο που θέλουμε όσο τίποτα άλλο είναι να πανηγυρίσουμε ένα γκολ. Τελικά τα πράγματα ξεπέρασαν τις προσδοκίες μας.

Πριν από όλα όμως στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, απλώσαμε την λινάτσα. Την ξετυλίξαμε κι αμέσως άνθρωποι που ούτε καν τους γνωρίζαμε, την κράτησαν δυνατά, ψηλά στέλνοντας το μήνυμα μαζί μας. Αρκούσε η σβησμένη σβάστινγκα για να απλωθεί το πανί παντού και να μεταδόσει το μήνυμα, ότι με τους φασίστες δεν κάνεις καμιά κουβέντα. Απλά τους κοπανάς, όπου τους βρίσκεις…

1913207_862932463733684_2027090503_oΗ λινάτσα απλώθηκε άλλη μια φορά στο δεύτερο ημίχρονο και το αποτέλεσμα της μεταδόθηκε μετά το τέλος σε χρόνο ρεκόρ και σας ευχαριστούμε όλους γι’ αυτό.

Όσο για το παιχνίδι; Το πρώτο ημίχρονο η ομάδα δεν ήταν καλή και αυτό φάνηκε από τα πρώτα λεπτά, όμως το 0-0 το πρώτου ημιχρόνου μας έδινε την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει στο δεύτερο, όπως και έγινε. Ο Schachten ισοφάρισε σχεδόν αμέσως το γκολ της Union και εμείς βρεθήκαμε ανακατωμένοι και αγκαλιασμένοι με ανθρώπους που δεν τους είχαμε ξαναδεί. Τοοοοοοοοοrrrr οι Γερμανοί, γκοοοοοοολλλλ εμείς για να μην ξεχνάμε και τις συνήθειές μας. Εντάξει αφού το ζήσαμε και αυτό τώρα δεν μας νοιάζει τίποτα άλλο, αν κι ένα πουλάκι του club, μου σφύριξε ότι θα το γυρίσουμε το ματς.

pauli6Γεγονός που συνέβη τελικά στο 89′ με τον Fin Bartels να πετυχαίνει ένα υπέροχο τέρμα κι αμέσως να τρέχει να το πανηγυρίσει μαζί με τους υπόλοιπους παίκτες μπροστά στο πανί του St. Pauli Thessaloniki club…

Έπειτα περιμέναμε υπομονετικά το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή για να ξεκινήσουν νέα πανηγύρια. Αυτά της νίκης. Οι παίκτες γύρισαν απ’ άκρη σ’ άκρη το γήπεδο, το οποίο παραληρούσε στους ήχους του You ‘ll never walk alone. Γαμώτο τι στιγμή; Μακάρι να μην τέλειωνε ποτέ. Αλλά ακόμα και όταν τελείωσε, εμείς για μέρες μετά ήμασταν ακόμη εκεί. Για να μην πω ότι είμαστε ακόμη εκεί.

Μετά από αρκετή ώρα τα φώτα έσβησαν, το Μillerntor ηρέμισε, το πάρτι τελείωσε και ξεκινούσε ένα νέο, στο Jolly. Πιώμα μέχρι τελικής πτώσεως.

Τα υπόλοιπα 24ωρα

pauli3Οι υπόλοιπες ώρες παραμονής μας στο Αμβούργο μετά το παιχνίδι, δεν κύλησαν στην ρέκλα. Δεν το θέλαμε αυτό άλλωστε. Αρχικά λοιπόν επισκεφθήκαμε τα κτήρια της ESSO, τα οποία στέκουν απομωνομένα πλέον στο κέντρο της πόλης, πλημμυρισμένα σχεδόν από πανό διαμαρτυρίας ενάντια στην κατεδάφισή τους. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μπορεί να αλλάξει στη μοίρα τους, όμως σίγουρα αποτελούν κάτι διαφορετικά μέσα σε ένα δάσος από φώτα στη Reeperbahn.

Εν’ συνεχεία βόλτα στην Haffenstrasse, για να δούμε τους χώρους απ’ όπου ξεκίνησαν όλα. Κτήρια ζωγραφισμένα και μηνύματα υπέρ των μεταναστών παντού! Σ’ όλη την γειτονιά που έχει θέα το απέραντο λιμάνι του Αμβούργου. Πέρασμα από το πάρκο με τους πλαστικούς φοίνικες το οποίο πρόσφατα μετονομάστηκε σε πάρκο Gezi και μετά στην εκκλησία του St. Pauli, όπου στεγάζονται πλέον 24 πρόσφυγες της Λαμπεντούσα.

pauli1Εκεί αν και δεν καταφέραμε να συναντηθούμε με τον Νίκο και την Μάριλυ, υπ’ ευθύνη μας (παιδιά χίλια συγγνώμη η καταραμένη κινητή τηλεφωνία φταίει), βρήκαμε άλλα άτομα πρόθυμα να μας μιλήσουν για το τι ακριβώς συμβαίνει εκεί. Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα, αλλά όσο υπάρχει αλληλεγγύη, όλα μπορούν να αλλάξουν…

Και πράγματι υπάρχει κόσμος στη γειτονιά που φροντίζει γι’ αυτό…Να είστε καλά παιδιά και σας υποσχόμαστε ότι την επόμενη φορά θα γυρίσουμε με περισσότερα πράγματα από αυτά που έχετε ανάγκη. Ο δικός σας αγώνας είναι και δικός μας.

Να είστε καλά…

Special Thanks στον Γιάννη, τον Γρηγόρη, τον Παναγιώτη, τον Άρη, στον Βασίλη, τους USP, στο Athen Klub.

Για όλους εσάς τα είπαμε, η πόρτα του club, θα είναι ανοικτή για όλους.

1913207_862932463733684_2027090503_o

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s