Η αφήγηση της Νόρμα και η ημέρα μνήμης

Στα πλαίσια της Παγκόσμιας ημέρας στη μνήμη των θυμάτων του εθνικοσοσιαλισμού (Δευτέρα 27/1), η St. Pauli πραγματοποίησε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις προκειμένου να ενημερωθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι.

Σε πρώτη φάση, περίπου 250 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Harald – Stender και κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο έχει τοποθετηθεί έξω από το Millerntor και μάλιστα, κάτω από αντίξοες συνθήκες και έντονη χιονόπτωση.

Μεταξύ των συγκεντρωμένων, εκτός από τα μέλη της διοίκησης ήταν και ποδοσφαιριστές, όπως ο Jan – Philipp Kalla που επίσης κατέθεσε στεφάνι.

Αμέσως μετά, στο   Fanräume ακολούθησε μια συγκινιτική συζήτηση με την Norma van der Walde, κόρη εβραίου αγωνιστή της αντίστασης Kurt van der Walde.

Ο τελευταίος τιμήθηκε από τους Γερμανούς με τον «Σιδηρούν Σταυρό» στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά στη συνέχεια καταδικάστηκε από τους Ναζί σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Fuhlsbiittel. Το 1939 κατάφερε να δραπετεύσει και να  μεταναστεύσει στην Αγγλία και επέστρεψε στο Αμβούργο το 1946.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, η κόρη του Kurt van der Walde αναφέρθηκε στον εντυπωσιακό τρόπο διαφυγής του πατέρα της, για την μετέπειτα διάλυση της οικογενείας, τον θάνατο, τον ρατσισμό, αλλά και την δυσπιστία που ακολούθησε.

Γεγονός που αναμφισβήτητα αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο για τον σύλλογο, τους οπαδούς αλλά και για τους πολίτες του Αμβούργου. Καταδεικνύει, ότι ένα σημαντικό κομμάτι των Γερμανών, δεν φοβάται να έρθει αντιμέτωπο με την ιστορία του κι ίσως αυτό να είναι το πιο σημαντικό, έτσι ώστε να μην καταδικαστεί…την ξαναζήσει.

Πηγή photo: stefangroenveld.de

St. Pauli Fanladen Gedenkveranstaltung

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s