Η καθοριστική νίκη, η κατάρρευση των «επικίνδυνων ζωνών» και η…κωλοτούμπα Δημάρχου – SPD

1525171_1452833398273138_1642573873_nΜετά από μια εβδομάδα και κάτι, καθημερινών διαδηλώσεων και έντονης κριτικής κατά της γερουσίας του Αμβούργου, η αστυνομία της πόλης ανακοίνωσε ότι οι λεγόμενες «ζώνες κινδύνου» (οι οποίες -όπως έχουμε εξηγήσει- ορίζονται στην πραγματικότητα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και δίνουν την δυνατότητα στην αστυνομία να σταματά πολίτες, να τους υποβάλλει σε σωματικό έλεγχο και να τους προσάγει ή να τους συλλαμβάνει ανάλογα με τις ορέξεις της) παύουν να υφίστανται.

Αυτό συνέβη, το σύνολο των κατοίκων της Γερμανίας επέκριναν την υπερβολική χρήση βίας από την πλευρά της αστυνομίας, καθώς επίσης και την κατασκευασμένη επίθεση στο αστυνομικό τμήμα του Davidwache, το οποίο και βρίσκεται στην διάσημη οδό Reeperbahn. Στο διάστημα αυτό επίσης, διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους του Αμβούργου σχεδόν σε καθημερινή βάση και ακριβώς λόγω του αυθόρμητου χαρακτήρα των διαδηλώσεων, αλλά και την μαζική υποστήριξη των κατοίκων της περιοχής- οι μπάτσοι δεν μπορούσαν πια να ελέγξουν την κατάσταση. Έτσι μετά από 9 ημέρες εφαρμογής του ακραίου και φασιστικού μέτρου κι αφού σύμφωνα με την αστυνομία παρενοχλήθηκαν 990 άτομα (εκ των οποίων στα 195 απαγορεύθηκε η είσοδος στην επικίνδυνη ζώνη, 66 προσήχθησαν για περαιτέρω έρευνα και 5 συνελήφθησαν) τα πάντα επανήλθαν στην πρότερη κατάσταση.

Είναι γεγονός πως όσο περνούσαν οι μέρες, τόσο οι διαδηλώσεις γινόταν όλο και πιο δημιουργικές, πάντα βέβαια με την χρησιμοποίηση του πιγκάλ ως σύμβολο ελευθερίας μετά το βίντεο που προκάλεσε σάλο σε ολόκληρη τη χώρα.

Η σημασία της νίκης

10808976825_56346c1645_bΓια τους Γερμανούς συντρόφους, το τέλος των ζωνών κινδύνου, ήταν αναμφίβολα μια σημαντική νίκη, καθώς ήταν η πρώτη φορά που οι αστυνομικές αρχές, προχώρησαν σε μια τέτοια απόφαση για την καταστολή των πολιτικών διαμαρτυριών. Και αυτό φυσικά είναι το γεγονός που καθιστά αυτή την απόφαση τόσο ακραία όσο και φασιστική. Συν τοις άλλοις, όλο αυτό το διάστημα σ’ ολόκληρη τη χώρα υπήρχε ο φόβος, να εξαπλωθεί το μέτρο και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας, κάτι που αναμφισβήτητα θα προκαλούσε τεράστιες αντιδράσεις, αλλά θα προκαλούσε και ένα δεδικασμένο.

Όσο για τις διαδηλώσεις; Όσοι πίστευαν ότι θα τελειώσουν με την κατάρρευση του μέτρου, ήταν γελασμένοι. Ακόμη και σήμερα  (16/1) συνεχίζονται αυτή τη φορά με βασικότερο αίτημα την οριστική κατάργηση του απαράδεκτου νόμου, καθώς επίσης και για τα αρχικά ζητήματα. Αυτό της Rote Flora (η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την απειλή της έξωσης), των κτηρίων της ESSO, και τους πρόσφυγες από την Λαμπεντούσα.

Σ’ ότι αφορά το θέμα αυτό, από τα τέλη του περασμένου χρόνου υπήρχαν καθημερινές κινητοποιήσεις για το δικαίωμα διαμονής της προσφυγικής ομάδας «Λαμπεντούσα στο Αμβούργο». Από τον Οκτώβριο σε καθημερινή σχεδόν βάση (και μετά το τελεσίγραφο των συντρόφων για την παραμονή των προσφύγων στη πόλη), υπήρξαν αυθόρμητες διαδηλώσεις στο Αμβούργο με μεγαλύτερη αυτή της 2ας Νοεμβρίου, στην οποία μετείχαν περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι.

1544536_729072457103624_545836422_nΠαράλληλα στο διάστημα αυτό αυξήθηκαν και διαμαρτυρίες ενάντια στην έξωση και την κατεδάφιση των κτηρίων της ESSO, οι οποίες εντάθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2013, καθώς αστυνομικοί εκδίωξαν από τα διαμερίσματα τους κατοίκους, λίγες μόνο ημέρες πριν από την μεγάλη διαδήλωση που προγραμματίστηκε για τις 21 Δεκεμβρίου. Κατά την διάρκεια αυτής, περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές θέλησαν να κάνουν πορεία στο Αμβούργο, προκειμένου να υπερασπιστούν την Rote Flora, τα κτήρια της ESSO, αλλά και δικαίωμα παραμονής των προσφύγων, αλλά ένας τεράστιος στρατός από μπάτσους, επιτέθηκε στους διαδηλωτές συντρόφους μόλις 20 μέτρα από το σημείο από το οποίο ξεκίνησε η πορεία. Οι συγκρούσεις που ξέσπασαν, κράτησαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της επόμενης ημέρας.

Η…κωλοτούμπα του SPD

Μέχρι και σήμερα η αστυνομία υποστηρίζει ότι οι ακτιβιστές είναι αυτοί που ξεκίνησαν τις συγκρούσεις, όμως από τους ίδιους τους διαδηλωτές ακολούθησαν καταγγελίες, ακόμη και για χρήση όπλων με σφαίρες από καουτσούκ. Έπειτα από τις υστερικές «κραυγές» των μέσων που υποστηρίζονται από την αστυνομία, εφαρμόστηκε ο νόμος για τις «επικίνδυνες ζώνες» ο οποίος κατέρρευσε μετά από έντονες διαμαρτυρίες και μια μέρα μετά (Τρίτη) το σοσιαλδημοκρατικό κυβερνών κόμμα της πόλης (SPD), αλλά και ο δήμαρχος Olaf Scholz ή αλλιώς mr. Gefahrengebiet αποφάσισε να προχωρήσει σε μια εντυπωσιακή κωλοτούμπα, η οποία για όσους γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις γίνεται για το θεαθήναι και μόνο.

1487842_532329986874971_1677948875_oΤώρα λοιπόν, το SPD κατηγορεί ευθέως τον ιδιοκτήτη του κτηρίου της Rote Flora, Klaus – Martin Kretschmer, για τις συγκρούσεις. Μάλιστα ανακοίνωσε προσφάτως ότι το κράτος θέλει να αγοράσει το κτήριο για 1,1 εκ. ευρώ, προκειμένου να παραμείνει ως αυτόνομο στέκι. Από την πλευρά του ο Kretschmer που αγόρασε επίσης το κτήριο από τις αρχές της πόλης το 2001 για 190.000 ευρώ, ανακοίνωσε την ίδια ημέρα ότι δεν πρόκειται να το δώσει το κτήριο πίσω στην πόλη, προσθέτοντας μάλιστα ότι θα συνεχίσει να ακολουθεί τα σχέδια εκδίωξης της Rote Flora ώστε να χτίσει στη θέση της ένα καινούργιο θέατρο με χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων στο εσωτερικό του. Σε μια επιστολή δε, που διέρευσε, οι αρχές της πόλης, φέρονται να απειλούν τον Kretschmer να πουλήσει το κτήριο στο SPD προκειμένου αυτό να διατηρήσει το ισχύον καθεστώς του.

Στην επιστολή αυτή συγκεκριμένα, το κόμμα αναφέρει πως «δεν θα ανεχτεί αυτή την συμπεριφορά από την πλευρά του Kretschmer» η οποία τροφοδοτεί την σύγκρουση. Επίσης αναφέρουν πως σύμφωνα με την σύμβαση που υπογράφηκε όταν ο πρώτος αγόρασε το κτίσμα από το κράτος, η ρήτρα που υπήρχε  προέβλεπε την διατήρηση της Rote Flora, καθώς επίσης και την διατήρηση του  δικαίωματος από την πλευρά της πολιτείας να το πάρει πίσω έναντι του τιμήματος του 1,1 εκ. ευρώ, σε περίπτωση που δεν ακολουθήσει τους όρους σύμβασης. Μάλιστα, οι αρχές της πόλης, εξετάζουν ακόμη και το ενδεχόμενο να κάνουν κατάσχεση του κτηρίου.

EssohäuserΜήπως όλα αυτά όμως είναι απλά ένα παιχνίδι εντυπώσεων; Πολλοί θεωρούν ότι πίσω από αυτές τις κινήσεις…καλής θέλησης, υπάρχουν κερδοσκοπικές αξιώσεις. Εξάλλου, στις 25 Μαίου, υπάρχουν τοπικές εκλογές στο Αμβούργο και είναι φανερό πως το SPD προχωρά σε μια δημοσιοσχετίστικη κίνηση, προκειμένου να αναμορφώσει την εικόνα του. Διότι είναι φανερό πως πολλοί άνθρωποι έχασαν κάθε εμπιστοσύνη στις τοπικές αρχές και στους μπάτσους, όταν πάρθηκαν  μέτρα που ήταν ενάντια στα δικαιώματά τους, γεμίζοντας παράλληλα τους πολίτες με δεκάδες ψέμματα. Σήμερα (16/1) πιθανότατα θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της Rote Flora, μέσα από την οποία θα εκτιμηθεί και η κατάσταση μετά από όλα όσα συνέβησαν.

Ο κυνισμός του mr. Gefahrengebiet

tumblr_mz1nl4VMAC1qc87lio1_500Συνέδεσε το όνομά του, με ένα από τα χειρότερα μέτρα που έχουν παρθεί ποτέ σε πόλη, από τις επονομαζόμενες μεγάλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εφαρμογή του νόμου περί  «επικίνδυνων ζωνών» είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη, καθώς είναι αυτός ο ίδιος που έδωσε πλήρη ελευθερία κινήσεων στην αστυνομία. Επί των ημερών του, καταγράφηκε ίσως το πιο σκληρό πρόσωπο της πόλης, με ανοικτά μέτωπα τόσο στο θέμα της Rote Flora, όσο και σε αυτά των κτηρίων της ESSO και των μεταναστών. Λίγες ώρες πριν την άρση της εφαρμογής του νόμου περί «επικίνδυνων» ο mr. Gefahrengebiet ή αλλιώς δήμαρχος του Αμβούργου  Olaf Scholz (SPD) παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα stern.de και εντυπωσίασε με τον κυνισμό που αντιμετώπισε τις κρίσιμες ώρες που πέρασε η πόλη, σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαιτίας του.

Και αφού αυτό το φασισταριό απέτυχε παταγωδώς στο έργο του, αποφάσισε να κάνει κωλοτούμπα που θα ζήλευε και ο Μελισσανίδης με σκοπό τι άλλο; Να εξασφαλίσει μερικούς ψήφους εν’ όψει των τοπικών εκλογών της 25ης Μαίου.

Σας την παραθέτουμε…

-Κ. Δήμαρχε, η πόλη σας κοχλάζει. Ακόμη και η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση στους πολίτες που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο Αμβούργο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Πρόκειται προφανώς για ένα είδος προφύλαξης. Το Αμβούργο είναι μια πόλη με ασφάλεια. Και η συγκεκριμένη προειδοποίηση αναφέρεται προφανώς σε πιθανές διαδηλώσεις ή μετά από έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Όλοι γνωρίζουμε ότι η κυκλοφορία στην πολή με το αυτοκίνητο είναι μια χαρά».

-Υπάρχουν μεγάλα τμήματα στο κέντρο της πόλης, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως «περιοχές κινδύνου», όπου ο καθένας μπορεί να ελεγχθεί χωρίς αιτία. Να του ψάξουν ακόμη και την τσάντα.

«Ο τρόπος αυτός υπήρχε. Δεν τον εφαρμόσαμε πρώτοι εμείς, αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση της πόλης. Ήταν μια απόφαση της αστυνομίας, η οποία είχε δίκιο. Στους ελέγχους βρέθηκαν πέτρες, εντυπωσιακά εργαλεία και πυροτεχνήματα. Αν κάποιος κουβαλάει τέτοια πράγματα πάνω του, δεν έχει ειρηνικές προθέσεις. Οι έλεγχοι ήταν επιτυχείς και γι’ αυτό περιοριστίκαν αρχικά σε τρεις μικρότερες περιοχές και τώρα είναι έτοιμοι να σταματήσουν».

Spaziergang durch das Gefahrengebiet-Κατασχέθηκαν ακόμη και βούρτσες τουαλέτας

«Γι’ αυτό δεν γνωρίζω τίποτα. Όμως αν οργανώνονται μόνο μαξιλαροπόλεμοι με βούρτσες τουαλέτας, το οποίο είναι και αστείο, οι έλεγχοι θα σταματήσουν. Αυτό δηλαδή που η αστυνομία αποφάσισε να κάνει».

-Ποιος φταίει για τη βία στο Αμβούργο, η οποία κλιμακώθηκε τις ημέρες των Χριστουγέννων;

«Σαφώς όσοι προσπάθησαν να ασκήσουν βία. Οι διαδηλώσεις είναι μέρος της δημοκρατίας. Και εγώ ο ίδιος έχω συμμετάσχει σε πολλές. Αλλά το ρίχνεις πέτρες, δεν ανήκει στις συνήθεις πρακτικές μιας διαδήλωσης».

-Η πορεία της 21ης Δεκεμβρίου σταμάτησε μόλις λίγα μέτρα μετά το σημείο συγκέντρωσης εξαιτίας της αστυνομίας. Αν αυτό δεν ήταν μια εσκεμμένη πρόκληση τότε τί είναι;

«Από τους 7.000 διαδηλωτές, οι περισσότεροι ήθελαν την βία. Η αστυνομία δεν αντέδρασε, αλλά ενήργησε με σύνεση. Δεν πρέπει να αφήνουμε ποτέ σε κάποιον να σκεφτεί ότι μπορεί να έχει έναν καλό λόγο για να ρίξει πέτρες».

-Ποιος το λέει αυτό;

«Εκείνοι που αναφέρουν ότι υπάρχουν πολιτικοί λόγοι για τη βία. Το γεγονός ότι πρέπει να συζητήσουμε και να λύσουμε τα προβλήματα της πόλης είναι άλλο και είναι ορθό. Αλλά χωρίς βία».

1496289_626671190714380_1603099708_o– Η διαδήλωση είχε ως σκοπό την διατήρηση της Rote Flora, ένα αυτόνομο πολιτιστικό κέντρο στην περιοχή Schanze, του οποίου ο ιδιοκτήτης πιέζει για έξωση.

«Ακριβώς. Ο ιδιοκτήτης. Εμείς όχι. Όλες μας οι προσπάθειες έχουν ως στόχο την διατήρηση της Rote Flora. Στην περιοχή, έχει αλλάξει ακόμη και το σχέδιο ανάπτυξης ώστε να εξασφαλιστεί και να παραμείνει.

-Η πόλη πούλησε το κτήριο το 2001. Η συμπεριφορά του ιδιοκτήτη δεν σας ενοχλεί; Είναι αλήθεια ότι διαπραγματεύεστε την αγορά του κτηρίου;

«Η συμπεριφορά του ιδιοκτήτη, είναι πράγματι ένα πρόβλημα. Είναι πολύ ενοχλητικό που δεν έχει ανταποκριθεί στην προσφορά εξαγοράς του κτηρίου που του κάναμε».

-Υπάρχει βέβαια και κάτι ακόμη πιο άσχημο από το Αμβούργο, όπως η εκκένωση των κτηρίων της ESSO, στο St. Pauli. Η αστυνομία πρόταξε τα όπλα, έτσι ώστε ένας επενδυτής να μπορεί να χτίσει ακριβά νέα διαμερίσματα.

«Κρατήστε μια επιφύλαξη, γιατί έτσι η ερώτηση σας δεν θα είναι ψευδής. Μην μένουν εντυπώσεις, το γεγονός είναι ένα: Οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα διαμερίμαστά τους άμεσα, καθώς οι τοίχοι πήγαιναν πέρα – δόθε και τα διαμερίσματα κινδύνευαν να καταρρεύσουν».

1496594_595204610550013_1406640536_o-Γιατί δεν μπορείτε να καταλάβετε τα συναισθήματα των πολιτών; Πολλοί σας θεωρούν σκληρό.

«Πολλοί διαστρεβλώνουν την εικόνα και αυτό θέτει σε κίνδυνο ακόμη και την δική σας δημοσιογραφική υπόληψη. Τα λεγόμενα σπίτια της ESSO δεν σαπίζουν τώρα, αλλά από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη. Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Στον επενδυτή που θέλει να χτίσει νέα κτήρια στο σημείο, έχουμε επιβάλει, ότι θα δεχθεί πίσω τους παλιούς κατοίκους και ότι θα στηριχτεί στο κομμάτι της κοινωνικής στέγασης».

-Τα κτήρια της ESSO θεωρούνται σύμβολο για την πόλη, αλλά και για το πως θέλουμε να ζήσουμε μαζί. Πόσο πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας της γειτονιάς; Στο Αμβούργο πλέον η στέγαση είναι οικονομικά δυσβάσταχτη για πολλούς ανθρώπους.

1459767_592032564165348_1162898685_n«Αυτό είναι ένα πρόβλημα πράγματι. Αλλά είναι επίσης και μια κληρονομιά από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου για την στέγαση. Εμείς τον περασμένο χρόνο εκδώσαμε οικοδομικές άδειες για 10.000 νέα σπίτια. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Αυτό είναι και το αποτέλεσμα της κοινωνικής κατοικίας σε όλα τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα. Αναβάθμιση χωρίς εκτόπιση κατοίκων είναι το σύνθημα».

-Η τιμές αυξάνονται καθημερινά, ενώ η αγορά ακινήτων είναι εκτός ελέγχου. Αυτό δεν είναι έργο των πολιτικών;

«Κάνουμε ότι μπορούμε με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Το Αμβούργο είναι μια αναπτυσσόμενη πόλη. Αυτό μας ικανοποιεί. Οι άνθρωποι είναι ευπρόσδεκτοι εδώ και πρέπει να δημιουργήσουμε μια προσιτή στέγαση για όλους όσους δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά. Το Αμβούργο δεν πρέπει να γίνει ποτέ σαν το Παρίσι ή άλλες μεγάλεις πόλεις, όπου μόνο οι πλούσιοι μπορούν να ζουν στο κέντρο. Οι κερδοσκόποι δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ».

Όπως δεν είναι και οι πρόσφυγες. Περίπου 300 πρόσφυγες που έφτασαν το καλοκαίρι από την Αφρική μέσω της Λαμπεντούσα δεν έμειναν ποτέ σε καταλύματα. Βοηθήθηκαν μόνο από την εκκλησία του St. Pauli.

«Κάνετε λάθος, τους προσφέρθηκε άμεσα διαμονή. Αυτή η ομάδα είχε την ίδια μεταχείριση με όλους τους άλλους πρόσφυγες. Αν θέλουν όμως την προστασία του κράτους, πρέπει να μας πουν ποιοι είναι, από που προέρχονται να κάνουν αίτηση άδειας παραμονής και να μας εξηγήσουν γιατί επιδιώκουν την προστασία του κρατούς. Θυμίζουμε ότι οι ίδιοι άνθρωποι στην Ιταλία είχαν αρχικά απορριφθεί. Ένα μεγάλο μέρος της ομάδας έχει αποδεχθεί πλέον την προσφορά μας, έχει υποβάλει αιτήσεις και στεγάζεται σε άλλα καταλύματα. Δεν είναι πλέον στην εκκλησία».

484828_771443592885232_558864433_n

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s