ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ROTE FLORΑ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ESSO ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ (photo & video)

roteflora1Από το περασμένο Σάββατο (21/12), οπότε και πραγματοποιήθηκε η πορεία διαμαρτυρίας στο Αμβούργο για το αυτόνομο κέντρο Rote Flora, τα κτήρια της ESSO, αλλά και το δικαίωμα παραμονής των προσφύγων της Λαμπεντούσα στην πόλη, έχουν γραφτεί πολλά πράγματα.

Την στιγμή που ο σκληρός καπιταλιστικός πολιτικός κλοιός (ο οποίος εκφράζεται μέσω της κυβέρνησης, αλλά και της γερουσίας του SPD) προσπαθεί να μειώσει την κοινωνική δράση των συντρόφων του Αμβούργο γιατί πολύ απλά τους χαλά τα σχέδια, την στιγμή που το αυτόνομο κέντρο Rote Flora απειλείται με έξωση έπειτα από 24 χρόνια λειτουργίας, την στιγμή που ξημερώματα κράτος και μπάτσοι φρόντισαν να εκκενώσουν τα 107 διαμερίσματα των κτηρίων της ESSO, την στιγμή που η γερουσία του Αμβούργου και το κόμμα του SPD δεν νοούν να καταλάβουν ότι οι πρόσφυγες της Λαμπεντούσα είναι πρώτα από όλα θύματα της ίδιας σκληρής Ευρωπαϊκής πολιτικής, απλός κόσμος και οι σύντροφοι της πόλης έδωσαν την δική τους απάντησαν. Φρόντισαν με την «μάχη» τους να κάνουν κατανοητό σε όλο τον κόσμο, ότι αυτοί οι οποίοι κατηγορούνται για μαλθακότητα απέναντι στην πολιτική και τα στυγνά σχέδια της ΕΕ, είναι αυτοί που μπορούν ανά πάσα στιγμή να θυμηθούν την δεκαετία του 80′ και του 90′ και να φτάσουν σε μία ακόμη ολοκληρωτική νίκη.Ξέρουμε, είναι πολύ δύσκολο για τους συντηρητικούς να κατανοήσουν πως αυτοί οι 10.000 διαδηλωτές αποφάσισαν να τα βάλουν με το σύστημα σε μια χώρα που επικρατεί ο σκληρός καπιταλισμός.

roteflora2Τους ήρθε κεραυνός! Όφειλαν όμως να γνωρίζουν ότι όσοι πολιτικοί προσπάθησαν στο παρελθόν να αλλοιώσουν την εικόνα της περιοχής, να την φέρουν στα καπιταλιστικά τους μέτρα και να την μετατρέψουν σε μια άψυχη τσιμεντούπολη, έσπασαν τα μούτρα τους. Η αυτο-οργάνωση, η αυτο-διαχείριση, η αλληλεγγύη, οι δράσεις και η βοήθεια στον άνθρωπο ο οποίος τέθηκε από τους ίδιους του εκπροσώπους της πολιτείας στο περιθώριο ήταν είναι και παραμένουν αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της περιοχής του Αμβούργου. Αυτό συνέβη κύριοι το περασμένο Σάββατο και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται, όσο πολιτικοί, γερουσιαστές και τοπική αυτοδιοίκηση δεν κατανοούν, ότι όλα τα παραπάνω είναι έννοιες που δεν ανταλλάζονται με ακριβά κτήρια, ακριβά διαμερίσματα και μια ζωή για λίγους. Είναι έννοιες, που όχι μόνο δεν πωλούνται, πολύ δε περισσότερο δεν ξε-πουλιούνται.

Εμείς, στο St. Pauli Thessaloniki Club, το φωνάζουμε από την πρώτη ημέρα και θα το φωνάζουμε για πάντα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗ ROTE FLORA, ΣΕ ΚΑΘΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ – ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ ESSO – ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ!

*Στο κείμενο που ακολουθεί μπορείτε να διαβάσετε και να δείτε συγκεντρωτικά το χρονικό όλων όσων συνέβησαν αυτό το Σαββατοκύριακο και σε πρώτη φάση αναδημοσιεύουμε το κείμενο του  sinialo.espiv.net για την Rote Flora roteflora3Η κατάληψη Ρότε Φλόρα στο Αμβούργο διανύει τον 24ο χρόνο ζωής. Ένα θέατρο που κατασκευάστηκε το 1888 έγινε πεδίο σύγκρουσης μεταξύ του ιδιοκτήτη και των περίοικων όταν, ένα περίπου αιώνα μετά, το 1989 διακυβεύτηκε η αλλαγή χρήσης του. Έκτοτε, ομάδες αναρχικών και αριστεριστών της περιοχής προχώρησαν στην κατάληψη του παλιού θεάτρου που διαρκεί μέχρι και σήμερα έχοντας αποτελέσει παραδοσιακό πλέον προπύργιο αυτοδιαχείρισης και ενέχυρο αντίστασης όχι μόνο για το Αμβούργο αλλά για ολόκληρη την Γερμανία.

Από το 2011 και μετά ενεργοποιήθηκε δικαίωμα του ιδιοκτήτη στη βάση χρονικής ρήτρας να πουλήσει το κτίριο κι αυτό αποτέλεσε αναζωπύρωση της υπόθεσης εκκένωσης της Ρότε Φλόρα με διαρκείς δραστηριότητες αποτροπής από μεριάς των καταληψιών. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε η απόφαση για εκκένωση της κατάληψης, γεγονός που μαζί με την μεγάλου μεγέθους καταστολή προσφύγων σε άλλο προάστιο του Αμβούργου, προκάλεσε μια μεγάλη διαδήλωση 7.000 ατόμων το Σάββατο 21 Δεκέμβρη και εκτεταμένες συγκρούσεις με τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

rote flora 4Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας μίλησε για πρωτοφανή επιθετικότητα από μεριάς διαδηλωτών που παρόμοιά της έχει να εκδηλωθεί εδώ και πολλά χρόνια και που οδήγησε σε 19 συλλήψεις και  100 τραυματίες αστυνομικούς. Από μεριάς διαδηλωτών ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των τραυματιών είναι μεγάλος αλλά δεν μπορεί ακόμη μέχρι σήμερα να υπολογιστεί.

Η αποφασιστικότητα των γερμανών συντρόφων/ισσών να υπερασπιστούν όχι μόνο την Ρότε Φλόρα, αλλά τόσο τις καταλήψεις όσο και τους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες, είναι τόσο μεγάλη που κανένα από τα σχετικά κυριαρχικά διακυβεύματα δεν έχει κριθεί ακόμη.

H ανακοίνωση της Rote Flora για την κινητοποίηση της 21ης Δεκέμβρη

Υπερασπίσου την Rote Flora – επιστροφή στα κτήρια ESSO Εναντιώσου στον ρατσισμό – δικαίωμα παραμονής για όλους

Με μια διεθνή διαδήλωση στο Αμβούργο στις 21 Δεκεμβρίου, θέλουμε να καταστήσουμε σαφές, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για έξωση του αυτόνομου κέντρου Rote Flora θα

roteflora5οδηγήσει σε μαζική αντίσταση. Έχουμε επικεντρωθεί επίσης στις τρέχουσες δράσεις για τα κτήρια της ESSO, το δικαίωμα παραμονής για τους πρόσφυγες, ενώ μπαίνουμε μπροστά ενάντια στην καταστολή και στις λεγόμενες ζώνες κινδύνου (περιοχές όπου η αστυνομία έχει εκτεταμένα δικαιώματα για αυθαίρετους ελέγχους και συλλήψεις ατόμων). Τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, η 24χρονη κατάληψη Rote Flora, ανακοίνωσε μια εκστρατεία για την άμυνά της, καθώς ο τυπικός ιδιοκτήτης Kretschmer και οι επενδυτές Gert Baer σκοπεύουν να τερματίσουν την κατάληψη έχοντας ήδη ανακοινώσει σχέδια για την ανάπτυξη του πρασίνου γύρω από ένα 6όροφο κτήριο, που θα περιλαμβάνει εκτός των άλλων μια αίθουσα συναυλιών για 2.500 επισκέπτες, εμπορικές και γραφειακές εγκαταστάσεις καθώς και ένα 3οροφο πάρκινγκ.

roteflora6Οι Baer και Kretschmer επικρίνουν δημοσίως το Αμβούργο για το γεγονός ότι οι καταλήψεις στην Hafenstrasse δεν εκδιώχτηκαν άμεσα την δεκαετία του 80’ και δηλώνουν αντίθετοι με το πολιτικό μοντέλο της Rote Flora. Σύμφωνα δε με το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τονίζουν ότι ο βασικός στόχος…«είναι η αποθάρρυνση των καταλήψεων μέσω της συντριβής της Rote Flora ώστε να μην υπάρξει προοπτική για την δημιουργία νέων αυτόνομων κέντρων». Ιδεολογικά δηλαδή, η επίθεσή δεν στοχεύει μόνο στη Rote Flora αλλά εναντιώνεται γενικότερα απέναντι στις καταλήψεις. Εν’ τω μεταξύ η Baer κατηγορεί τους χιλιάδες ανθρώπους που στηρίζουν την κατάληψη καθημερινά και τους χαρακτηρίζει…« εγκληματική και τρομοκρατική οργάνωση» […] […]

Αγωνιζόμαστε λοιπόν, όχι μόνο για την διατήρηση του κτηρίου, αλλά και για την Flora ως πολιτική ιδέα. Γνωρίζουμε καλά ότι μπορούμε να αποτρέψουμε μια πιθανή έξωση από την πολιτεία, με την ευρεία αλληλεγγύη και τις έντονες κινητοποιήσεις. Όχι απαραίτητα μόνο με μια αμυντική στάση, αλλά με μια γενικότερη αλλαγή των συνθηκών.

Τερματίστε την λειτουργία του φρούριου της Ευρώπης roteflora8Η πάλη σε εθνικό επίπεδο αφορά τους πρόσφυγες και το δικαίωμα παραμονής τους. Εδώ και εβδομάδες, καλούνται καθημερινά αυθόρμητες διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες στους δρόμους του Αμβούργου, σε μια προσπάθεια να σταματήσουμε άμεσα τους φυλετικούς ελέγχους και την προετοιμασία απέλασης των προσφύγων της Λαμπεντούσα. Μέσα από διάφορες μορφές διαμαρτυρίας και δράσεις η πολιτειακή κυβέρνηση έχει περάσει σε θέση άμυνας. Η μόνιμη στάση των φυλετικών ελέγχων δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο της σύγκρουσης για το δικαίωμα διαμονής των προσφύγων από την Λαμπεντούσα.

Το δικαίωμα παραμονής, δεν έχει να κάνει με την χώρα προέλευσης και ως εκ τούτου δεν μπορεί να οδηγεί στην απέλαση. Απαιτούμε λοιπόν, μόνιμο και απεριόριστο δικαίωμα διαμονής και ελεύθερης κυκλοφορίας για όλους – κατάργηση του Δουβλίνου ΙΙ. roteflora10Είναι δε γεγονός, πως ενώ πολλοί άνθρωποι έδειξαν την αλληλεγγύη τους στο Αμβούργο, το Βερολίνο και άλλες πόλεις, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια σταθερή αύξηση των ρατσιστικών κινητοποιήσεων εναντίον κατοίκων και προσφύγων, με μια σειρά από εμπρηστικές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις στέγασης των μεταναστών, στις παρυφές των πόλεων καθώς επίσης και σε αγροτικές περιοχές.

Η καπιταλιστική ανάπτυξη της πόλης

Ένα άλλο παράδειγμα για το πώς οι αγώνες στην πόλη παραπέμπουν σε κάτι ύποπτο είναι οι χειρισμοί στα κτήρια της ESSO. Πάνω από εκατό ενοικιαστές, έχουν εκτοπιστεί από την οικεία τους ώστε στην θέση των κτηρίων να κατασκευαστεί ένα νέο τεράστιο κτήριο με πολυτελή διαμερίσματα. Τα κλαμπ και τα καταστήματα που υπάρχουν στο ισόγειο θα κλείσουν και θα αντικατασταθούν με άλλα υψηλού ενοικίου. Κινήσεις που γίνονται προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος στην επενδυτική εταιρεία Bayrische Hausbau, με τις πρώτες ανακοινώσεις να αναμένονται την άνοιξη του 2014. roteflora11Όλες οι επιλογές για την διατήρηση του κτηρίου ή την αναδιαμόρφωση του για λογαριασμό των κατοίκων μπλοκαρίστηκαν, όλες οι πόρτες έκλεισαν. Μόνο μια ευρεία διαμαρτυρία και η αντίσταση είναι αυτή που φαίνεται να είναι σε θέση να ανατρέψει την επερχόμενη απελπιστική κατάσταση. Με λίγα λόγια η πόλη περνά τη σύγκρουση σε ιδιωτικά χέρια.

Παρά το γεγονός λοιπόν, ότι η σύνθεση της αντίστασης στο St. Pauli είναι πολύ πιο ετερογενής, η Rote Flora και τα κτήρια της ESSO αντιμετωπίζονται ως ένα παρόμοιο πρόβλημα και αυτό έχει αποτέλεσμα την μαζική διαμαρτυρία και την κλιμάκωσή της η οποία φαίνεται να είναι η μόνη προοπτική ενάντια στους πολιτικούς που προσπαθούν να επιβάλλουν τους στόχους τους ως μια καπιταλιστική λύση ανάγκης.

Για την επέκταση των αγώνων Σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια υπάρχουν έντονες κινητοποιήσεις που η μία παραπέμπει στην άλλη και κατά κάποιο τρόπο συνδέονται όλες μεταξύ τους. Χιλιάδες άνθρωποι στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα, την Βαρκελώνη, την Φρανκφούρτη, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ ή την Κοπεγχάγη, εναντιώνονται όχι μόνο στις κακόγουστες αρχιτεκτονικές επεμβάσεις των επενδυτών και τα υψηλά ενοίκια, αλλά και τους πολιτικούς στόχους, που θέτουν οι ίδιες οι κυβερνήσεις. panoroteΕίναι δε γεγονός, πως ο αγώνας για την διατήρηση της Rote Flora τέμνεται με τους αγώνες των άλλων καταλήψεων. Υπάρχει έντονη διαμαρτυρία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της αστικής ζωής, αυτό-οργάνωση και σαμποτάζ ενάντια στην καταστολή και το απάνθρωπο σύστημα απέλασης και της περιχαράκωσης των συνόρων.

Η Rote Flora είναι μόνο ένα από τα πολλά σημεία που αντικατοπτρίζουν σήμερα αυτές τις συγκρούσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Για εμάς ο αγώνας αυτός, δεν αφορά μόνο την Rote Flora, τα κτήρια της ESSO, το Centro Sociale ή λοιπούς χώρους που βάλλονται από το σύστημα.

Πρόκειται για μια ριζικά διαφορετική αντίληψη που έχουμε για την πόλη και την κοινωνία. Πρόκειται για μια διασυνοριακή αλληλεγγύη, για μια επίθεση ενάντια στους καπιταλιστικούς περιορισμούς και τα πατριαρχικά πρότυπα.

ΠΟΛΕΜΗΣΤΕ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ – ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΝΟΡΟ, ΚΑΝΕΝΑ ΕΘΝΟΣ!

Για περισσότερες φώτο και βίντεο εδώ και εδώ

roteflora9

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s