ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: «ΔΕΝΔΙΑ, ΤΟ «ΑΣΥΛΟ» ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ»

Παγκόσμια ημέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η σημερινή (10/12) και εμείς σας παραθέτουμε μεταφρασμένο το πρόσφατο ψήφισμα – διαμαρτυρία της Διεθνούς Αμνηστίας που αφορά την τραγική μεταχείριση μεταναστών που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον, τις μακροχρόνιες κρατήσεις τους σε άθλιες συνθήκες σύγχρονων  στρατοπέδων συγκέντρωσης, αλλά και των θανάτων που έχουν καταγραφεί στο Αιγαίο Πέλαγος κατόπιν άθλιων χειρισμών από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας και του λιμενικού.

Φυσικά το ψήφισμα δεν έχει τύχει καμίας προβολής από τα ελληνικά μέσα που επίσης αδιαφορούν για το ζήτημα τη στιγμή που στις ελληνικές ακτές «ξεβράζονται» άψυχα σώματα, πολλά εκ των οποίων είναι παιδιά. Ιδού λοιπόν!

«Στο Αιγαίο Πέλαγος έχουν καταγραφεί συγκλονιστικά γεγονότα και περιστατικά: Έπειτα από ελιγμούς της ελληνικής ακτοφυλακής, γυναίκες, άνδρες και παιδιά, από την Συρία και το Αφγανιστάν «σπρώχνονται» απλά, πίσω στην θάλασσα και αφήνονται στη μοίρα τους. Γεγονός, που εμποδίζει τους ανθρώπους αυτούς να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο και παράλληλα θέτει σε κίνδυνο ζωές.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΤΟΥ 2012 ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ 100 ΑΤΟΜΑ ΕΧΟΥΝ ΠΝΙΓΕΙ, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ελλάδα από τη θάλασσα.

Αυτό το απειλητικό «πισωγύρισμα» των ελληνικών επιχειρήσεων της ακτοφυλακής, καθώς επίσης και οι υπόλοιπες μέθοδοι απέλασης προσφύγων, έχουν τεκμηριωθεί από την «Διεθνή Αμνηστία» σε μια πρόσφατη μελέτη, η οποία παράλληλα επικρίνει τη μακρά και αυτόματη κράτηση των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Οι αιτούντες άσυλο, που δεν έχουν κάτι τίποτα για να επιδέχονται αυτή την ταλαιπωρία, παρά αναζητούν προστασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κρατούνται για μήνες και μερικές φορές για χρόνια (σε πολλές περιπτώσεις μιλάμε ακόμη και για παιδιά)σε κέντρα κράτησης στα οποία επικρατούν απάνθρωπες συνθήκες.

Με την online αίτησή μας λοιπόν, ζητούμε από τον Έλληνα υπουργό δημοσίας τάξης και προστασίας του πολίτη, Νίκο Δένδια, τον τερματισμό των παράνομων απορρίψεων εισόδου στη χώρα και την αυθαίρετη κράτηση των προσφύγων!

photoemigrants

Το πλήρες κείμενο – αναφορά αναφέρει τα εξής:

«Κύριε υπουργέ, ΤΟ «ΑΣΥΛΟ» ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ

Είμαι σοκαρισμένος, διότι έχω μάθει, ότι οι γυναίκες, οι άνδρες και τα παιδιά που αναζητούν προστασία στην Ευρώπη, απορρίπτονται από τις αρχές στα ελληνικά σύνορα και τακτικά αναγκάζονται να επιστρέψουν στην Τουρκία. Πολλές φορές μάλιστα, η είσοδος απαγορεύεται σε ανθρώπους που ταξιδεύουν από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Αυτές οι απορρίψεις εισόδου είναι παράνομες και επικίνδυνες.

Επιπλέον, θα ήθελα να σας εκφράσω και την ανησυχία μου, καθώς υπάρχουν πολλές αναφορές για κακομεταχείριση των προσφύγων από έλληνες αξιωματούχους. Οι μετανάστες χωρίς έγγραφα παραμονής και οι πρόσφυγες που έχουν ολοκληρώσει ένα πολύ επικίνδυνο ταξίδι στην Ελλάδα, κρατούνται αυτόματα μετά την άφιξή τους και συχνά για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτές οι αυθαίρετες κρατήσεις, παραβιάζουν κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως εκ τούτου, υποστηρίζω την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας προς τα κράτη μέλη της ΕΕ και την Ελλάδα, ώστε να γίνει κατανοητό ότι η παροχή ασύλου είναι σημαντική και άπαντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους.  Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές συνοριακές αστυνομικές δυνάμεις και το λιμενικό σώμα.

Σας προκαλώ λοιπόν…

  • Να τερματίσετε άμεσα τις παράνομες απορρίψεις εισόδου των προσφύγων και των μεταναστών στα ελληνικά σύνορα και να διερευνήσετε περιστατικά μαζικών απελάσεων με κακομεταχείριση και διώξεις από την πλευρά των υπευθύνων.
  • Να διασφαλίσετε ότι όλα τα πρόσωπα που συλλαμβάνονται στα σύνορα θα μεταχειρίζονται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και θα αντιμετωπίζονται ως άνθρωποι που έχουν πρόσβαση σε μια δίκαιη διαδικασία αίτησης ασύλου.
  • Να σεβαστείτε το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας και να τερματίσετε άμεσα την αυθαίρετη και συχνά υπερβολική μακρά περίοδο κράτησης των αιτούντων άσυλο σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης.

Οι εκπληκτικές φωτογραφίες, είναι από την ιστοσελίδα του Γιώργου Μουτάφη

metanastes1

Advertisements

2 thoughts on “ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ: «ΔΕΝΔΙΑ, ΤΟ «ΑΣΥΛΟ» ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΕΞΗ»

  1. Παράθεμα: Πνίγονται οι άνθρωποι και “επιπλέουν” τα αποβράσματα | ST. PAULI THESSALONIKI CLUB

  2. Παράθεμα: St. Pauli Thessaloniki Club : REFUGEES WELCOME – Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες | Mpalothia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s