Τα έσοδα του Anti – Tournament στην ομάδα «Λαμπεντούσα στο Αμβούργο»

Από την πρώτη στιγμή ίδρυσης του St. Pauli Thessaloniki Club ξεκαθαρίσαμε, αφενός ότι η λειτουργία του θα βασίζεται στην αυτό-οργάνωση και την αυτό-διαχείριση, αφετέρου ότι ένας από τους βασικούς σκοπούς της ύπαρξής μας, ήταν να στηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε, με ότι μέσο διαθέτουμε, τις κοινωνικές δράσεις που αναπτύσσει η αγαπημένη μας ομάδα. 

Παρά τα χιλιόμετρα που μας χωρίζουν, νιώθουμε ότι πράγματα που συμβαίνουν εκεί, στο μακρινό Αμβούργο, αγγίζουν και την δική μας πραγματικότητα. Όπως για παράδειγμα τον χειρισμό του κράτους σε θέματα μεταναστών και προσφύγων. Χρόνια τώρα, η Ελλάδα, το Αιγαίο και το Ιόνιο, με πολιτικές άκρατης καταστολής τύπου…Δένδια, απέναντι σε αδύναμους και εξουθενωμένους ανθρώπους (σε αρκετές περιπτώσεις μιλάμε για παιδιά) αποτελεί ένα τεράστιο θαλάσσιο «νεκροταφείο» μεταναστών που επιζητούν στη χώρα μας και στην Ευρώπη ένα καλύτερο αύριο.

Τελευταία δε, η κυβέρνηση, πιστή στην φασιστική αντίληψη της ξενοφοβίας που αναπτύχθηκε στη χώρα με το πρόσχημα της κρίσης, πήρε την απόφαση δημιουργίας σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης (βλ. Αμυγδαλέζα) ή αλλιώς βασανισμού ανθρώπων που το μόνο τους «έγκλημα» ήταν να ονειρευτούν ένα καλύτερο μέλλον.

Ομοίως οι κατασταλτικές αυτές πολιτικές, έκαναν προσφάτως την εμφάνισή τους και στην Γερμανία και συγκεκριμένα στο Αμβούργο, όταν 300 περίπου πρόσφυγες που ξεκίνησαν από την Λιβύη μετά την κλιμάκωση του εμφυλίου πολέμου από το αιμοσταγές ΝΑΤΟ, διέσχισαν για ώρες ολόκληρες την Μεσόγειο με καρυδότσουφλα και έφτασαν κατάκοποι στο νησί Λαμπεντούσα της Ιταλίας.

Εκεί, μετά από ένα διάστημα παραμονής όπου εφαρμόστηκαν νόμοι και μοιράστηκαν έγγραφα που καμία αξία δεν έχουν, οι Ιταλικές αρχές τους ζήτησαν να αποχωρήσουν για αδιάφορο προορισμό, αρκεί αυτός να μην βρισκόταν στην γειτονική μας χώρα. Έτσι μετά την Οδύσσεια επί θαλάσσης, για τους πρόσφυγες ξεκίνησε άλλη μία οδική μέχρι τουλάχιστον να φτάσουν στην πόλη του Αμβούργου.

Σε επίπεδο πολιτών, οι πρόσφυγες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν κυρίως στην περιοχή του St. Pauli αγκαλιάστηκαν αμέσως, με την αλληλεγγύη να δείχνει στους ταλαιπωρημένους αλλά περήφανους αυτούς ανθρώπους ότι ίσως το μέλλον που ονειρεύτηκαν να γίνει και πραγματικότητα. Εξάλλου υπάρχουν νόμοι, όπως το άρθρο 23 του γερμανικού συντάγματος, οι οποίοι υποτίθεται πως προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών.

Όχι όμως! Η σκληρή και φασιστική πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει για όλα τα κράτη μέλη και αυτό δεν άργησε να γίνει αντιληπτό και στο Αμβούργο. Με εντολή της γερουσίας και παρά τις κακουχίες που πέρασαν και εξακολουθούν να περνούν (ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων παραμένουν ακόμα άστεγοι), οι 300 περίπου πρόσφυγες της Λαμπεντούσα όπως –συνηθίζεται πλέον να αποκαλούνται- έγιναν αποδέκτες σκληρών διώξεων και μπατσικών πογκρόμ με άμεσο στόχο την βίαιη σύλληψη και την απέλαση τους.

Ακόμη και σήμερα μετά από αρκετό διάστημα ασύλληπτης κρατικής καταστολής αυτοί οι άνθρωποι μένουν όρθιοι και παλεύουν χάρη στις δράσεις που αναπτύσσουν χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν καθημερινά στο πλευρό τους, αλλά και μέσω των οπαδών της ομάδας μας, που προσπαθούν να τους στηρίξουν με αλλεπάλληλες συγκεντρώσεις τροφίμων, με κορεό και χορογραφίες, αλλά και αμέτρητες έμπρακτες κινήσεις αλληλεγγύης.

Απέναντι σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς λοιπόν το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε εμείς σαν St. Pauli Thessaloniki Club είναι να διαθέσουμε στην ομάδα «Λαμπεντούσα στο Αμβούργο» –έστω και αυτά τα ελάχιστα – έσοδα που συγκεντρώσαμε από το πρόσφατο Anti-Tournament, διατηρώντας την ελπίδα ότι κάτι θα αλλάξει σύντομα και εδώ…στον μικρόκοσμο του Δένδια που ζούμε, κλείνοντας μια και καλή τα «ελληνικά» Γκουαντανάμο τύπου Αμυγδαλέζας.

Για όλους εμάς ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ!! Όλοι μας γεννηθήκαμε ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ και γίναμε ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ!

ΥΓ: Φωνή για την St. Pauli, είναι φωνή απέναντι τον φασισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβια!

lampedusa-antitournament

Advertisements

3 thoughts on “Τα έσοδα του Anti – Tournament στην ομάδα «Λαμπεντούσα στο Αμβούργο»

  1. Παράθεμα: Στο πλευρό της ομάδας “Λαμπεντούσα στο Αμβούργο” | ST. PAULI THESSALONIKI CLUB

  2. Παράθεμα: St. Pauli Thessaloniki Club : REFUGEES WELCOME – Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες | Mpalothia

  3. Παράθεμα: St. Pauli Thessaloniki Club: REFUGEES WELCOME - Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες | Mpalothia

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s