Υπεγράφη η Διακήρυξη του Βερολίνου

7305_540138192690813_1226963962_nΗ St. Pauli είναι πλέον ένας από τους πρώτους υπογράφοντες συλλόγους της Διακύρηξης του Βερολίνου με τίτλο «Μαζί ενάντια στην ομοφοβία. Για τη διαφορετικότητα, το σεβασμό και την αποδοχή στον αθλητισμό». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ανέλαβε σήμερα το Ομοσπονδιακό Ίδρυμα «Magnus Hirschfeld», μέσω της οποίας υπεγράφη από ομοσπονδιακούς υπουργούς, ανώτατους αξιωματούχους, του γερμανικού αθλητισμού, τα ποδοσφαιρικά σωματεία, καθώς επίσης και από τον επίτροπο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η Χάρτα για την διαφορετικότητα.

«Ευχαριστώ τους υπογράφοντες της Διακήρυξης του Βερολίνου που υπογράφουν μαζί, για πρώτη φορά, μια σαφή θέση κατά της ομοφοβίας, για την αποδοχή των γκέι αθλητών» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος Joerg Litwinschuh, στη σημερινή (17/7) συνάντηση καλεσμένων από τον χώρο του αθλητισμού, στην οποία το προεδρείο της St. Pauli εκπροσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρο Tjark Woydt.

Ήδη πάντως από την περασμένη Πέμπτη (11/7) ο σύλλογος είχε εκφράσει ανοικτά την στάση του ενάντια στην ομοφοβία, υψώνοντας τη σημαία του ουράνιου τόξου, μόνιμα στην οροφή του σταδίου Millerntor.

Να σημειωθεί ότι η Διακήρυξη του Βερολίνου αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας «Ποδόσφαιρο για τη διαφορετικότητα» (έτσι μετονομάστηκε σήμερα, καθώς μέχρι πρότινος ονομάζονταν «Το ποδόσφαιρο κατά της ομοφοβίας») του ιδρύματος Magnus Hirschfeld», το οποίο μαζί με το πανεπιστήμιο της Vechta ανέπτυξε τις ενότητες κατάρτισης για συλλόγους και ενώσεις, που αφορούν τον τομέα της εργασίας με τους νέους.

Το κείμενο της Διακήρυξης του Βερολίνου

«Έχουμε δεσμευτεί για την ενοποιητική δύναμη στην κοινωνία μας: Το άθλημα σημαίνει ποικιλία, συνδέει τους ανθρώπους από διαφορετικά υπόβαθρα, τις πεποιθήσεις και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας τους. Κεντρικές αξίες του αθλητισμού, είναι ο σεβασμός, η ανεκτικότητα και το ευ αγωνίζεσθαι. Αναγνωρίζουμε σθεναρά την άνευ όρων εφαρμογή αυτών των αξιών στον αθλητισμό. Σε πολλά μέρη ωστόσο, υπάρχουν μέχρι και σήμερα τάσεις ομοφοβικές που παραμένουν ισχυρές, και υποβάλλουν τους γκέι αθλητές σε διακρίσεις και περιορισμούς όσον αφορά τον ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό, οι οποίοι στοχευμένα παρενοχλούνται, εξυβρίζονται, μειώνονται, με αποτέλεσμα να υποδαυλίζεται η επιθετικότητα στον αθλητισμό.

Υποστηρίζουμε μέτρα για την προώθηση που αφορούν την μη προκατάληψη και το ελεύθερο περιβάλλον στο οποίο μπορεί να δημιουργηθεί μια κουλτούρα της ζωής, στη βάση της αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού. Τα μέτρα αυτά, θα πρέπει να στοχεύουν ειδικά σε έφηβους και νεαρούς ενήλικες και να ενισχύουν τις θέσεις τους. Για την παροχή αυτών των μέτρων, ο αθλητής θα πρέπει να γνωρίζει κάποια στοιχεία σχετικά με την ομοφοβία στον αθλητισμό, τα οποία και είναι απαραίτητα.

Ως εκ τούτου αποφασίσαμε να εντατικοποιήσουμε την επιστημονική έρευνα σε αυτόν τον τομέα. Η αλληλεπίδραση, όπως και οι φορείς του αθλητισμού και της κοινωνίας των πολιτών με τις δράσεις τους συμβάλλουν στον σεβασμό και την αποδοχή, ενώ στον αθλητισμό προσφέρουν τις καλύτερες συνθήκες, για μια βιώσιμη αλλαγή στον τρόπο σκέψης».

Το κείμενο της Διακήρυξης, μπορείτε να το βρείτε και εδώ.

thumb_8364__newsBigImage

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s