Ανακοίνωση του St. Pauli Thessaloniki club για τα t-shirt

Επειδή κατά καιρούς έχουμε δεχτεί πάμπολλα μηνύματα μέσω των οποίων μας ζητάτε ένα t-shirt (είτε της ομάδας, είτε του κλαμπ) οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε κάπως το τοπίο, έτσι ώστε να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις στο μέλλον αλλά και για να μην μας δοθεί ένας ρόλος στον οποίο δεν θέλουμε να συμμετέχουμε.

Κατ’ αρχήν σ’ ότι αφορά τα επίσημα προϊόντα της ομάδας, εμείς δεν έχουμε καμία μα καμία ανάμειξη. Για όσους θέλουν να αγοράσουν ένα τέτοιο μπλουζάκι, μπορούν να απευθυνθούν στους επίσημους αντιπροσώπους ή τα επίσημα καταστήματα που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να το προμηθευτούν.

Πριν προχωρήσετε πάντως σε μια τέτοια κίνηση, προτείνουμε να σκεφτείτε πρώτα γιατί το αγοράζετε. Είναι σημαντικό. Και θα το εξηγήσουμε. Το τελευταίο διάστημα, το t-shirt με τη νεκροκεφαλή έχει πάρει (κακώς και λανθασμένα) μία μορφή μόδας ή κάποιοι (τώρα που βγήκε και σε άλλα χρώματα) προσπαθούν, επίσης λανθασμένα να το συνδέσουν με τα χρώματα της εγχώριας ομάδας που υποστηρίζουν. Τελευταία δε, το βλέπουμε πολύ συχνά και σε άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με τον σύλλογο, με τις αξίες του, που δεν γνωρίζουν ούτε καν την πρεσβεύει. Κάτι σαν τα μπλουζάκια του Τσε Γκεβάρα ένα πράγμα. Κι όπως έχει πει, ο μεγάλος τερματοφύλακας της ομάδας μας, Φόλκερ Ίπιχ …«η υπερβολική έκθεση και η εξοικείωση με τα σύμβολα, βοηθούν στην απώλεια της αρχικής τους έννοιας».

Την ίδια ώρα, στην Αθήνα οι…λίτες και οι μπάτσοι έχουν μάθει καλά τι συμβολίζει και σε κοιτούν με μισό μάτι ή κοιτούν πως θα στη σπάσουν γιατί καταλαβαίνουν τι σημαίνει να κυκλοφορείς με τη νεκροκεφαλή στο στήθος. Γι’ αυτό λοιπόν προτού κάποιος αποφασίσει να προβεί σ’ αυτή την κίνηση, να σκεφτεί καλά ότι δεν έχει να κάνει με ένα μπλουζάκι όπως αυτά που φορούσαμε παλιά με τη φωσφοριζέ φατσούλα και την επιγραφή “Have a nice day”. Δεν είναι τρέντι, δεν είναι μόδα και καλό είναι όσοι σκέφτεστε με αυτό τον τρόπο να βρείτε κάτι άλλο γιατί η αγωνιστική φορεσιά δεν σε κάνει απαραίτητα αγωνιστή, ειδικότερα όταν δεν συμμετέχεις πουθενά.

Και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις εμείς δεν προσπαθούμε να σας υποδείξουμε τι να φορέσετε, απλά προσπαθούμε να εξηγήσουμε τι ακριβώς συμβολίζει…

Πάμε τώρα στα δικά μας. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και λίγες ημέρες έχει δοθεί η πρώτη παραγγελία για το t-shirt, η οποία και θα παραδοθεί στους ανθρώπους που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα, που μετέχουν στις συνελεύσεις, που μετέχουν στις εκδρομές και συναποφασίζουν για όλα. Σκοπός μας, δεν είναι να γίνουμε ούτε κατάστημα, ούτε να μοιράζουμε προϊόντα απλά για καταναλωτισμό. Σε καμία περίπτωση σκοπός μας δεν είναι το κέρδος.

Είναι αναγκαίο να επισημάνουμε ότι δεν λειτουργούμε κάτω από τα στενά πλαίσια ενός οπαδικού συνδέσμου. Δεν λειτουργούμε ίσως, ούτε καν στα πλαίσια ενός κλαμπ, μιας ξένης ομάδας στην Ελλάδα. Θέλουμε να δώσουμε και πολιτικές διαστάσεις, αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές και αντιομοφοβικές στο εγχείρημα, όπως πρέπει και αρμόζει στην Πάουλι. Να μιλήσουμε για την ομάδα, να συζητήσουμε για την ανάπτυξη των δράσεων μας, για την αυτοοργάνωση του εγχειρήματος, για το πως θα περάσουμε καλά, όσο θα είμαστε μαζί.

Σκοπός μας δεν είναι ο καταναλωτισμός, ούτε έχουμε βλέψεις να γεμίσουμε την πόλη με ένα ακόμη μπλουζάκι, το οποίο θα φοράμε αλλά δεν θα ξέρουμε τι συμβολίζει. Δεν είναι μόδα η Πάουλι μάγκες και ούτε πρόκειται να γίνει και σας παρακαλούμε να μην την αντιμετωπίζετε ως τέτοια.

Για εμάς, θα ήταν προτιμότερο να υπάρχουν ερωτήσεις σχετικά με τους σκοπούς στους οποίους προχωρήσαμε στην δημιουργία αυτού του κλαμπ, τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε για να το διευρύνουμε, πως και που θα στεγάσουμε τις ιδέες για την ομάδα μας, παρά να προσπαθούμε να λειτουργήσουμε σαν μαγαζί που παράγει και διανέμει μπλουζάκια. Να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από αυτό που εκφράζει η αγαπημένη μας ομάδα και να μπορέσουμε να βάλουμε ένα καλό και μεγάλο λιθαράκι στις δυσκολίες που περνάει η κοινωνία.

Σ’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα έχουμε πετύχει πολλά. Πολλά περισσότερα από την δημιουργία ενός απλού t-shirt και γι’ αυτό είμαστε υπερήφανοι. Και με την δική σας βοήθεια στο μέλλον, πλήρως συνειδοτοποιημένα σχετικά με το κλαμπ στο οποίο θα ανήκετε, θα το αλλάξουμε το τοπίο…Ήδη έχει αρχίσει να αλλάζει…Οι «φωτοβολίδες», οι άνθρωποι δηλαδή, που θα έρθουν με άλλους σκοπούς κοντά μας και θα φύγουν μόλις πάρουν αυτό που θέλουν, δεν μας ενδιαφέρουν. Εμείς δεν πουλάμε μυαλό, ούτε θα πούμε σε κανέναν τι να πιστεύει. Δεν κάνουμε κατήχηση, απλά προσπαθούμε να φτιάξουμε και να δημιουργήσουμε κάτι όμορφο μέσα από τις συνελεύσεις και την συζήτηση.

Σας ευχαριστούμε και σας περιμένουμε για περισσότερους από έναν λόγο κοντά μας…Οι συνελεύσεις μας είναι ανοικτές για όλους.

Φωνή για την St. Pauli, είναι φωνή ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία…

601192_375627289210623_274256132_n

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s