Kiezkick – Μια δράση για τα παιδιά

thumb_7391__contentImage2Πρέπει να ήταν το 2001 – κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την ακριβή ημερομηνία – όταν ένα ζευγάρι οπαδών της St. Pauli αποφάσισε να προωθήσει την ιδέα να κάνει κάτι για τους μικρούς εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές. Εδώ και χρόνια, ακούμε πολύ συχνά ότι όλο και περισσότερα παιδιά δεν μπορούν να συμμετάσχουν στις ακαδημίες των μεγάλων ομάδων, λόγω των υψηλών μηνιαίων προσφορών και της έλλειψης εξοπλισμού, τον οποίο μεγάλα κλαμπ χρεώνουν στους γονείς. Και είναι αυτό ακριβώς το σημείο, που το ποδόσφαιρο πρέπει να είναι παντού, όντας ένα άθλημα του λαού!

Έτσι, μετά από αρκετούς μήνες διαβουλεύσεων σχετικά με τον σχεδιασμό και την οργάνωση, ένα σημαντικό έργο που προβλέπει την δωρεάν εκπαίδευση ποδοσφαίρου σε παιδιά και εφήβους ηλικίας από 7 έως 18 χρονών, άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά, χρησιμοποιώντας την επωνυμία Kiezkick η οποία στα ελληνικά μεταφράζεται ως «Λάκτισμα της γειτονιάς».

Κύριος στόχος αυτού, είναι να παρέχει μια ουσιαστική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο και κυρίως να χαρίσει διασκέδαση στα παιδιά των ανθρώπων με χαμηλό εισόδημα στην περιοχή του St. Pauli. Από τα πρώτα του βήματα, το εγχείρημα άρχισε να αποκτά δυναμική, καθώς οι προπονητές προσλήφθηκαν από το περιβάλλον των οπαδών, ενώ δεν άργησε να βρεθεί και ο κατάλληλος χώρος για τη δωρεάν εκπαίδευση.

Χρειάστηκε ωστόσο να συγκεντρωθούν και χρήματα έτσι ώστε να αποκτηθεί  εξοπλισμός, όπως φανέλες και μπάλες και αυτή η απόφαση σχετικά με τον τρόπο που θα συγκεντρώνονταν τα χρήματα, έπρεπε να παρθεί σύντομα.

07_Slideshow_KiezKickΈτσι, τον Ιούλιο του 2002 χάρη σε συνεργασίες που επετέυχθησαν με διάφορους φορείς της περιοχής, πραγματοποιήθηκε ένας φιλανθρωπικός αγώνας της St. Pauli στον οποίο προσκλήθηκαν μεγάλες προσωπικότητες, όπως οι ηθοποιοί Detlef Buck, Jürgen Vogel και Peter Lohmeyer, καθώς επίσης και μεγάλα συγκροτήματα με απήχηση στους νέους. Η συντριπτική υποστήριξή τους στο εγχείρημα, αποτέλεσε μετέπειτα και την οικονομική βάση για την εξέλιξη του εγχειρήματος.

Σύντομα, περίπου 40 παιδιά συμμετέχουν στην εβδομαδιαία προπόνηση, ενώ οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται. Όλο και πιο συχνά στο πλαίσιο των δράσεων του Kiezkick τα παιδιά εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο τρόπο τον ελεύθερο χρόνο τους, είτε με εκδρομές, είτε με ποδοσφαιρικά τουρνουά που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή, είτε με δωρεάν ταξίδια στους εκτός έδρας αγώνες, είτε σε συναντήσεις με παιδιά και νέους από άλλες πόλεις ή συνοικίες. Το έργο δε, είναι τόσο ζωντανό που δεν περνάει απαρατήρητο από κανέναν.

imageΑκόμη και στους παίκτες της πρώτης ομάδας είναι γνωστό, γι’ αυτό και ποτέ δεν αρνούνται να απαντήσουν στις ερωτήσεις των παιδιών, να ανταποκριθούν στα αιτήματά τους και να υπογράψουν αυτόγραφα. Επιπλέον στους εντός έδρας αγώνες της St. Pauli δίνονται μονίμως 20 εισιτήρια στα παιδιά και στους γονείς τους, έτσι ώστε να μάθουν καλύτερα τα μυστικά της μπάλας αλλά και το περιβάλλον στο οποίο κινούνται.

Η θετική εξέλιξη του εγχειρήματος, δείχνει ότι το Kiezkick κατοχυρώνεται πλέον ως μόνιμος θεσμός και σημείο επαφής με τα παιδιά της περιοχής. Φυλλάδια και αφίσες θα βρείτε σε όλα τα κοινωνικά ιδρύματα και τα σχολεία, ενώ συχνά στους δρόμους του St. Pauli θα συναντήσετε νέους να φορούν το ανάλογο t-shirt.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στην διεύθηνση http://www.kiezkick.net ή στη νέα Fanladen του Millerntor.

Jule Kliefoth (συντονιστής του προγράμματος Kiezkick) η στιγμή: «Όταν ακούσαμε ότι υπάρχουν παιδιά που αποβάλλονται από αθλητικούς συλλόγους μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν τα κατάλληλα παπούτσια ποδοσφαίρου, τότε καταλάβαμε: Έπρεπε να κάνουμε κάτι»!

Jule Kliefoth η συμβουλή: «Ψάξτε για ανθρώπους με τις ίδιες ιδέες και ξεκινήστε. Με αυτόν τον τρόπο η δράση αυτή «τρέχει» για περισσότερα από 12 χρόνια».

thumb_7390__newsBigImage

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s