Viva Con Agua – Γι’ αυτό η St. Pauli είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός σύλλογος

Ήταν Ιανουάριος του 2005 όταν η St. Pauli ταξίδεψε για πρώτη φορά σε αθλητικό κέντρο της Κούβας, προκειμένου να πραγματοποιήσει εκεί το χειμερινό στάδιο της προετοιμασία της. Όλοι οι παίκτες, όπως και ο Benjamin Adrion είναι ενθουσιασμένοι από την καλοσύνη και την φροντίδα που λαμβάνουν από τους νησιώτες.

thumb_7366__auto_9a5db4a8e022d4ba2204f7bce2758c27Ωστόσο οι εντυπώσεις από το διάστημα παραμονής εκεί έχουν δημιουργήσει κι ένα άλλο συναίσθημα στον «Benny», συμπεριλαμβανομένης της δυστυχίας και της φτώχειας με την οποία ζουν οι άνθρωποι στο νησί της Καραϊβικής.

Επιστροφή στο Αμβούργο και o Adrion δεν αφήνει τις εικόνες του ταξιδιού να βγουν από το μυαλό του. Ειδικότερα οι νέοι στην Καραϊβική, κουβαλούν ένα βαρύ φορτίο σε επίπεδο υγιεινής στην πατρίδα τους. Και αυτό, κάπως πρέπει να αλλάξει, αλλά πως;

O «Benny» καθοδηγείται από την ανάγκη να προχωρήσουμε πολύ πιο πέρα από τον αγωνιστικό χώρο, και από κοινού, δημιούργησε την ιδέα για ένα έργο που θα δίνει πόσιμο νερό στα παιδιά, τα οποία και θα πρέπει να έχουν μόνιμη πρόσβαση σε αυτό. Στόχος του προγράμματος που συλλαμβάνει, είναι να εξοπλιστούν με πόσιμο νερό 120 σχολεία και νηπιαγωγεία στην Αβάνα της Κούβας, με διανομείς νερού.

imagesΤο κατάλληλο όνομα βρέθηκε γρήγορα: «Viva con Agua» που στα Ισπανικά σημαίνει «Ζωή από το Νερό». Έτσι ονομάστηκε η πρωτοβουλία η οποία έμελλε να αλλάξει τα δεδομένα όχι μόνο στην Κούβα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής λοιπόν όλα φαίνεται να κυλούν ομαλά, αλλά πρέπει να λυθεί ίσως το σημαντικότερο πρόβλημα. Για να ολοκληρωθεί ο στόχος χρειάζονται 50.000 ευρώ.

vivaconagua«Αν και δεν ήμουν πολύ καιρό στην St. Pauli, γρήγορα διαπίστωσα ότι υπάρχει μια κοινωνική συνοχή, που δεν είναι ευαίσθητη μόνο σε θέματα της ομάδας, αλλά και σε ζητήματα που αφορούν ολόκληρη την περιοχή» έλεγε τότε ο Adrion και το σχέδιο τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή. Αποφασίζει να προσπαθήσει να συγκεντρώσει τα χρήματα μέσα από το κοινωνικό περιβάλλον της St. Pauli και το εγχείρημα γνωρίζει τεράστια απήχηση.

viva-con-agua-Fanszene-FC-St-Pauli-welthungerhilfe-456_01Το καλοκαίρι του 2005 υπάρχουν οι πρώτες πρωτοβουλίες για εράνους υπέρ της νεοσύστατης πρωτοβουλίας, κυνηγώντας αλλεπάλληλες δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Για παράδειγμα ο Michael Fritz ως Μαραθωνοδρόμος συγκεντρώνει ένα ευρώ για κάθε χιλιόμετρο που τρέχει, ενώ διάφορα φιλανθρωπικά τουρνουά ακαδημιών μαζεύουν χρήματα για την εκπλήρωση του στόχου. Η δημιουργικότητα και η γενναιοδωρία των φίλων της πρωτοβουλίας «Viva Con Agua», δεν γνωρίζει όρια.

Τελικά το απαιτούμενο ποσό (50.000 ευρώ) συλλέγεται πιο άμεσα από ότι θα περιμένε κανείς και μέχρι το καλοκαίρι του 2006, όχι 120, αλλά 153 σχολεία και νηπιαγωγεία, αλλά και τέσσερα αθλητικά σχολεία διανέμουν δωρεάν πόσιμο νερό. Η προσπάθεια σημειώνει πλήρη επιτυχία. Αλλά τώρα τι; Απλά θα σταματήσει;

VCA_Upload_01Μέχρι σήμερα 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, ενά άλλα 2,5 δισεκατομμύρια ζουν χωρίς καν τις βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμη λοιπόν! Η Κούβα ήταν μόνο η αρχή!

Σήμερα εν’ έτη 2013, η ιδέα που γεννήθηκε πριν οκτώ χρόνια στην καρδιά του St. Pauli, έχει πλέον εξαπλωθεί ταχύτατα, φτάνοντας σε όλο και περισσότερους ανθρώπους κάθε μέρα. Ακόμη και πέρα από τα σύνορα της περιοχής. Ήδη στην Αυστρία, την Ελβετία και την Ισπανία, μετέχουν στη δράση χιλιάδες εθελοντές, που οργανώνονται σε ομάδες και αναπτύσσουν τις δικές τους ιδέες, που έχουν ως στόχο την μεγέθυνση του εγχειρήματος, αλλά και την ενίσχυση των προγραμματισμένων μελλοντικών σχεδίων.

163500_10151586355804730_620948247_nΑπό το 2010 το «Viva Con Agua» έχει και το δικό του εμφιαλομένο νερό: Με κάθε φιάλη, ο αγοραστής όχι μόνο διαγράφει την δίψα του, αλλά υποστηρίζει άμεσα το πρόγραμμα κάθαρσης του νερού σε όλο τον κόσμο.

Επιπλέον το «Viva Con Agua»έχει αναπτύξει πρωτοβουλίες για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης μέσα από μια ποικιλία δράσεων. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει 17 έργα που έχουν υποστηριχθεί σε 14 διαφορετικές χώρες, βελτιώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις ζωές περισσοτέρων από 200.000 ανθρώπους. Αλλά ούτε και αυτό είναι το τέλος. Κάθε μέρα, η πρωτοβουλία μεγαλώνει ακόμη περισσότερο και συνεχίζει τον αγώνα για έναν κόσμο χωρίς δίψα.

Benny Adrion η στιγμή: «Μετά την προετοιμασία στην Κούβα, για ένα διάστημα ήταν ασαφές εάν το συμβόλαιό μου με την St. Pauli, θα ανανεωθεί. Ως εναλλακτική λύση, σε περίπτωση δηλαδή που δεν συνέχιζα, είχα σχεδιάσει ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να συμμετάσχω σε διάφορα κοινωνικά προγράμματα. Όταν τελικά ήρθε η υπόσχεση του Holger Stanislawski για την ανανέωση του συμβολαίου μου για έναν ακόμη χρόνο, ήταν πλέον σαφές ότι ήθελα να ξεκινήσω κάτι από το Αμβούργο».

Benny Adrion η συμβουλή: «Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο στον κόσμο που να λειτουργεί με ατομικούς μαχητές. Διαλέξτε συντρόφους που μοιράζονται την ίδια ιδέα με εσάς και υποστηρίξτε την»!

thumb_7365__newsBigImage

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s